- For tidlig å frikjenne ETA

Det er for tidlig å utelukke at ETA står bak terroraksjonen, men måten det skjedde på er ikke typisk for denne organisasjonen, sier NUPI-forsker Espen Barth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt i tråd med ETAs strategi å slå til like før et spansk valg, men omfanget av denne aksjonen samsvarer ikke med den ETA-strategien som vi kjenner fra tidligere, sier Barth Eide.

Han mener det er flere mulige forklaringer, og én kan være at lederen for det forbudte baskiske partiet Batasuna har rett når han understreker at ETA ikke har noe med denne terrorhandlingen å gjøre.

- ETA har ikke tidligere vært innblandet i helt tilsiktede massedrap, men i stedet konsentrert seg om attentater mot politifolk og politikere. Men vi kan jo ikke se bort fra muligheten av at ETA har lagt om sin strategi, sier han.

Barth Eide fremholder som en teori at ETA hadde ment å gi en form for varsel, men at noe gikk galt. Derfor forsøker nå organisasjonen å distansere seg fra eksplosjonene, som foreløpig har krevd minst 173 menneskeliv mens over 600 er såret.

- Men hvis det i løpet av dagen eller de nærmeste dagene skulle komme fram opplysninger som er med på å frikjenne ETA, er det bare en utenlandsk organisasjon som kan ha utført denne terrorhandlingen, mener Barth Eide.

Og han peker peker på en variant av nettverket al-Qaida.

- Hvis det viser seg å være riktig, har Europa fått sitt eget 11.september. Batasuna-lederen Arnaldo Otegi nevnte selv al-Qaida da han frikjente ETA.

Spanske ledere tviholder heller ikke lenger på at det er ETA som står bak terroraksjonene, etter at regjeringen og andre toppolitikere tidligere på dagen ikke var i tvil om at dette var ETAs verk.

(NTB)