- For tidlig å gi opp håpet

Norske hjelpearbeidere forberedte seg i går kveld til innsats i den jordskjelvrammede byen Bam. Etter planen skulle de ut i ruinene med sine ni hunder så fort det ble lyst i morgentimene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske redningsgruppa NORSAR, som består av frivillige fra Norske redningshunder, Oslo Brann- og Redningsetat og Norsk Luftambulanse, fikk en lite hyggelig beskjed da de landet på flyplassen i Bam i går: Alt håp om finne overlevende var ute. FN hadde bestemt at leteaksjonene skulle opphøre, redningsmannskapene skulle gjøre vendereis.

I stedet for å sette kursen tilbake til Norge, tok nordmennene saken opp med de ansvarlige på flyplassen. Resultatet var at de ble værende.

Ville ikke gi opp

- Vi så at sårede hele tida ble brakt til flyplassen for å transporteres til sykehus. Vi hørte også at en person var funnet i live i ruinene. Det ga oss håp om å finne flere overlevende. Det er altfor tidlig å gi opp, sier Rolf Bakken som er nestleder i NORSAR til Dagbladet på satellittelefon fra den jordskjelvrammede byen.

Bakken og de andre nordmennene så resultatet av jordskjelvets herjinger da de kjørte fra flyplassen og inn til byen.

- Alle småhus av leire var fullstendig rast sammen, sier Bakken og forteller at det norske teamet også opplevde at noe av lasten deres ble forsøkt stjålet.

Prøvde å plyndre

- Noen forsøkte å komme seg opp på planet på en lastebil for å stjele medisiner eller noe annet. Det er slikt som skjer når trafikken står nesten stille, forteller Bakken.

I går kveld hadde det norske redningsteamet installert seg på en fotballbane ved en militærleir i Bam. Der hadde de etter omstendighetene brukbare forhold og det var liten eller ingen risiko for å bli plyndret.

Nordmennene har med sine ni hunder fått beskjed om å jobbe i en av bydelene i Bam, men ikke spesifikt hvor. Ifølge Bakken fungerer FNs koordineringsarbeid bra.

Hvor lenge de skal bli, vet de ikke. Men nordmennene er innstilt på å holde på så lenge det finnes det miste håp om å finne overlevende.

- Vi tar en dag av gangen, sier Rolf Bakken.

b>KLARE TIL INNSATS: De norske redningsmannskapene kom med ni hunder og utstyr til Iran i går morges. Kort etter satte de veien mot Bam, til tross for at FN først ville ha dem til å returnere.