Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For tidlig å juble over Talibans fall

Det er altfor tidlig for den store jubelen i Afghanistan, fastslår afghanistankjennere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabalen om Kabul

Folk i hovedstaden Kabul ønsker i dag de nye seierherrene velkomne fordi de håper på forandring etter Talibans fall. -Men Nordalliansen er krigsherrer, ikke valgte representanter for sine folkegrupper, sier norskafghaneren Aziz Babakarhaiel.

Han sier det er svært viktig at Nordalliansen, i den prosessen mot varig fred, går med på la seg avvæpne.

- Den eneste mulige løsningen for varig fred i Afghanistan er en bredt sammensatt regjering, mener Babakarhaiel.

Han frykter at det politiske tomrommet som har oppstått etter at Taliban flyktet og Nordalliansen rykket inn i hovedstaden, i verste fall kan føre til en gjentakelse av situasjonen mellom 1992 og 96. Den gang førte strid mellom ulike krigsherrer til et mareritt for Kabuls befolkning, i form av krigshandlinger, overgrep og anarki.

- På kort sikt kan Nordalliansens raske framgang føre til vanskeligere arbeidsforhold for humanitære organisasjoner, fordi alliansen består av mange ulike grupper som kanskje ikke klarer å skape sikkerhet for humanitære operasjoner, sier Babakarhaiel.

På lang sikt kan seieren vanskeliggjøre en politisk løsning, sier han.

Nordalliansen har fått en militær makt de ikke hadde tidligere, og det vil føre til at de krever mer ved forhandlingsbordet. Men folk hater Nordalliansen.

Babakarhaiel tror at det er mange afghanere som kan spille en rolle i en fremtidig regjering.

- Det er mange tidligere byråkrater, både i Afghanistan og i eksil, som kan gjøre en jobb. Jeg tror også vår tidligere konge kan virke samlende, men han må for all del ikke støtte seg til Nordalliansen. Han må være uavhengig, sier Babakarhaiel til NTB.

Afghanistan-ekspert ved Instituttet for fredsforskning, Kristian Berg Harpviken, sier at situasjonen i landet nå er i en kritisk fase.

- I øyeblikket ser det ut til at de verste spådommene er i ferd med å gå i oppfyllelse: Vi hører om overgrep mot sivilbefolkningen i Mazar i-Sharif, brutal behandling av krigsfanger og maktkamp. Meldingene kan tyde på at de forskjellige gruppene i Nordalliansen nå deler både Kabul og resten av landet mellom seg. Dette er samme mønster vi så i 1992. Da ble byen delt opp etter etniske skillelinjer. Krigen brøt deretter raskt ut.

- Hvis disse gruppene befester seg nå, vil det bety at arbeidet med å få en samlingsregjering blir mye vanskeligere, sier Harpviken.

Både Babakarhaiel og Harpviken mener at det er viktig at FN spiller en sterk rolle, og reagerer raskt. Helst skulle FN ha vært i Kabul i det Nordalliansen gikk inn i byen.

Harpviken sier det er få gode kandidater til en lederjobb. -Man burde forsøke å begynne på et grunnleggende nivå, og finne noen som er noenlunde representative. Problemet med tidligere ledere er at de fleste burde ha vært stilt for en krigsforbryterdomstol. Det er et stort moralsk dilemma å skulle forholde seg til dem.

Når det gjelder eks-konge Zahir Shah, er problemet at han ikke er kjent for å være en sterk leder. Selv om mange afghanere ønsker ham tilbake, er de fleste klar over at han tidligere har gjort en meget dårlig jobb, og at han er delvis ansvarlig for dagens situasjon i Afghanistan, sier Harpviken.

Begge mener at Taliban har utspilt sin rolle.

- Taliban er ute, selv om de kanskje vil føre geriljakrig fra fjellene og forstyrre arbeidet med å danne en samlingsregjering, sier Babakarhaiel.

- Hvis det er riktig at Taliban er drevet bort fra sine kjerneområder i sør, som Jalalabad og Kandahar, så er grunnlaget for Taliban borte, mener Harpviken.

(NTB)

Hele Norges coronakart