- For tidlig å si at fredsplanen har feilet

Annan nekter å gi opp håpet til tross for at 31 mennesker skal ha drept i Syria på tirsdag.

 - FORTSATT TID:  Da Kofi Annan møtte pressen tidligere i kveld nektet han for at fredsplanen har feilet. Samtidig konstaterte han at syriske styrker har forflyttet seg til nye områder, i stedet for å trekke seg tilbake. Foto: AFP
- FORTSATT TID: Da Kofi Annan møtte pressen tidligere i kveld nektet han for at fredsplanen har feilet. Samtidig konstaterte han at syriske styrker har forflyttet seg til nye områder, i stedet for å trekke seg tilbake. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Hatay i Tyrkia tirsdag kveld gjentok Annan kravet om at volden i Syria må stanse umiddelbart. Men han understreket at det ennå er tid til å få gjennomført fredsplanen, som trådte i kraft tirsdag, og som sier at det skal innføres full våpenhvile i løpet av 48 timer.

- Vi har informasjon om at syriske styrker er i ferd med å trekke seg ut av noen områder, men samtidig forflytter seg til andre områder de ikke har vært inne i før, sa Annan.

- Det er fortsatt tid mellom i dag og fram til 12. april til å få en slutt på voldsbruken, og jeg oppfordrer alle parter til å stanse volden, sa han.

Blank løgn Syrias utenriksminister Walid al-Moualem hevdet under et besøk i Moskva at den syriske regjeringshæren alt har trukket seg ut av noen byer og har begynt å innføre restriksjoner på våpenbruk.

- Det Moualem sa i Moskva, er komplett løgn og en del av det syriske regimets manøvre, mener Anas Airout, som er medlem av opposisjonsgruppa Syrias nasjonalråd.

På You Tube ble det lastet opp stadig nye videoer som angivelig var tatt tirsdag og viste bombardement av boligområder. Opposisjonsgrupper sier minst 31 mennesker ble drept i byene Homs og Hama.

Seks soldater ble i tillegg skutt og drept en ørkenlandsby like sør for grensen til Tyrkia, ifølge Syrisk observatorium for menneskerettigheter. Aktivistgruppa hevder det er få tegn til at regjeringshæren har begynt noen tilbaketrekking.

USA kritisk Både USA, Frankrike, Storbritannia og Tyskland mener det ikke er tegn til at den syriske hæren trekker seg tilbake, og at brutaliteten mot sivilbefolkningen bare ser ut til å fortsette.

- Vi får håpe at FNs sikkerhetsråd vil evaluere situasjonen i Syria ut fra de fakta Kofi Annan presenterer, og at de vil vurdere handling dersom Annan konkluderer med at det syriske regimet brøt forpliktelsen om tilbaketrekking, sier talsmann Jay Camay i Det hvite hus.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ber på sin side Annan om at spesialutsendingen må legge press på opposisjonsgrupper for å få dem til å respektere planen.

- Bare ved at den syriske opposisjonen og land som støtter dem også slutter seg til fredsavtalen, vil det kunne bli en stabil våpenhvile, understreket Lavrov.

- Dramatisk Det at fristen 10. april ble brutt, forverrer en allerede dramatisk situasjon, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det var ingen grunn til å være overdrevet optimistisk om Annans fredsplan. Men det var i alle fall det vi måtte knytte håp til, sier han til NTB.

Han bekymrer seg både for sivilbefolkningen og for at flyktningstrømmene til Tyrkia, Jordan og Libanon skaper spenninger i regionen.

Spent på grensen Annan selv var på besøk i flyktningleirene på tyrkisk side av grensen tirsdag, der omkring 25.000 syrere har søkt tilflukt. Situasjonen her er spent etter at det ble skutt over grensen fra Syria dagen før, og seks mennesker ble såret.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan raste mot president Bashar al-Assads framferd i Syria.

- Han fortsetter å drepe 60, 70, 80, 100 hver dag, sa han, og opplyste at Tyrkia vil reagere på skyteepisoden, men ikke hvordan.

Syria anklager på sin side Tyrkia for å bistå opprørerne og tillate våpensmugling over grensen, noe de hevder undergraver Annans fredsplan.

(NTB)