Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For tidlig å snakke om konsekvenser

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland sier at han er glad for alle læringspunktene som er kommet i rapporten om Monika-saken i dag.

BEKLAGER: Politimester Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad beklager politiets handtering av Monika-saken.
 
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
BEKLAGER: Politimester Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad beklager politiets handtering av Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Politimester Geir Gundmundsen i Hordaland sier til Dagbladet at det er for tidlig å si noe om konsekvenser for personer i Hordaland politidistrikt.

- Vi må vente til Spesialenheten for politisaker kommer med resultatet av sine undersøkelser før vi tar stilling til konkrete konsekvenser, sier Gudmundsen.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i leiligheten hun delte med sin mor i Sund kommune utenfor Bergen 14. november 2011. Etter noen måneders etterforskning valgte politiet i Hordaland å henlegge saken som intet straffbart forhold, og begrunnet det med selvdrap.

Politimester Geir Gudmundsen og visepolitimester Gunnar Fløystad holder pressekonferanse i politihuset i Bergen nå.

- Det er godt å få rapporten. Den har vært etterlengtet. Vi har hatt mye spenning i vår organisasjon med tanke på hva Riksadvokatens gruppe ville komme med. Vi har fått 14 dagers svarfrist, og det vil vi benytte oss av. Derfor vil vi kun gi en begrenset kommentar nå, sier politimester Geir Gudmundsen.

- Ble begått feil - Det er på det rene at det i etterforskningen av Monika-saken i 2011 og 2012 ble begått feil, og når feilene skjer kollektivt får det store konsekvenser. Vi er glade for læringspunktene som er kommet fra arbeidsgruppen til Riksadvokaten, sier han.

Politimester Gudmundsen erkjenner at læringspunktene er mange.

- Ett av dem er at alle slike alvorlige saker nå skal vurderes av statsadvokat. Det har allerede kommet. Når vi ikke har nødvendig kompetanse, må vi benytte oss av Kripos. Vi ser også at det pekes på trening og samhandling. Det vil vi også jobbe med.

- Andre ting som er trukket fram er at vi må få en åstedskoordinator, noe vi forsåvidt har allerede i dag, men dette er også noe vi jobber videre med, sier Gudmundsen.

Ny enhet Visepolitimester Gunnar Fløystad sier at politiledelsen i Hordaland har sett svakheter over lengre tid, og at dette nå skal bedres ved å opprette en ny enhet.

- Vi ønsker å samle spisskompetanse i etterforskning og påtale i en enhet. Den enheten skal få ansvar for alle de alvorlige sakene slik at vi får kontinuitet i etterforskningen, sier Fløystad.

- Ekstrem belastning - Vi skal gjøre det vi kan for å unngå at noe som dette aldri skal skje igjen. Vi forstår at det har vært en ekstrem belastning for Monikas mor. Det beklager vi på det sterkeste. Det er beklagelig at vi ikke gjenopptok etterforskningen tidligere etter det som kom fra den interne varsleren, sier Gudmundsen.

Arbeidsgruppe som ble oppnevnt av Riksadvokaten, har i dag lagt fram sin rapport etter å ha gransket hva som gikk galt under etterforskningen av Monika-saken. Der konkluderes det med at etterforskningen låste seg tidlig fast i at de hadde å gjøre med et selvdrap, uten at det var tilstrekkelig grunnlag for den teorien.

Det peker videre på betydelige mangler i etterforskningen som:

• Politiet fulgte ikke opp trusselmeldinger.
• Et Facebook-spor burde vært fulgt opp med en rettsanmodning.
• Tre vitner som hadde informasjon om ukjente personer i nærområdet i det aktuelle tidspunktet ble ikke fulgt opp godt nok. 
• Undersøkelsene rundt mors tidligere samboer er mangelfull. Monikas mor ga opplysninger om ham i avhør samme dag som jenta ble funnet død.
• Det bemerkes også mangelfull sporsikring på åstedet. Årsaken til dette synes å være misforståelser og dårlig kommunikasjon.

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011.
Foto: Privat
FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. Foto: Privat Vis mer