Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For tidlig fødte barn kan unngå blodoverføringer

For tidlig fødte barn kan unngå blodoverføring hvis de får tilførsel av et hormon som stimulerer dannelsen av røde blodlegemer. Tilskudd av ekstra jern og protein kan også hindre at disse barna må få blodoverføring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnelege Anne Grete Bechensteen og hennes medarbeidere ved Ullevål sykehus i Oslo har undersøkt 30 for tidlig fødte barn med fødselsvekt mellom 800 og 1.400 gram. De fleste barn fødes med høy blodprosent, men i løpet av få uker etter fødselen faller den betydelig. Hos for tidlig fødte barn er dette fallet større, og de kan få en svært lav blodprosent.

Derfor trenger mange for tidlig fødte barn blodoverføring i løpet av sine første leveuker, med den risiko det medfører for blant annet infeksjoner. Blodoverføring setter også ned kroppens egen blodproduksjon for en periode.

I arbeidet med sin doktoravhandling fant Bechensteen ut at tilførsel av hormonet erythropoitin (EPO) fullstendig opphever et stort fall i blodprosenten hos friske for tidlig fødte barn. Ingen av barna i hennes undersøkelse trengte blodoverføring når de sammen med hormonet fikk tilskudd av protein og jern. Produksjonen av røde blodlegemer forutsetter god ernæring, særlig protein og jern.

- Det viser seg at for tidlig fødte barn som bare fikk jern og protein, også klarte seg bra. For de fleste er altså tilskudd av protein og jern tilstrekkelig til å støtte opp om blodproduksjonen, sier Bechensteen til NTB.

Hele Norges coronakart