For tidlig fødte barn risikerer alvorlige problemer

Forskning avdekker nye funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som er født i uke 23 til 25 risikerer alvorlige funksjonsskader, som cerebral parese, døvhet og blindhet.

Det er konklusjonen fra norske forskere som har fulgt premature barn fra hele landet fram til skolealder, skriver Aftenposten.

I Norge er det i dag vanlig å satse på livreddende behandling fra 24. uke, men i samråd med foreldrene er man åpne for å behandle allerede fra 23. uke dersom barnet vurderes som livskraftig.

- De fleste klarer seg bra, men risikoen for funksjonsnedsettelser betyr at vi i alle fall ikke bør presse grensene ytterligere med å redde barn som er født før uke 23, sier professor i pediatri, Trond Markestad.

Katrine Tyborg Leversen som nylig tok doktorgrad på fagfeltet for tidlig fødte barn med en vekt på under 1000 gram, eller som ble født i ukene 22 til 27, fant ut at én av fem som ble født i svangerskapsuke 23 til 25, hadde cerebral parese eller var døv eller blind. Ett av 25 barn født i ukene 26 og 27 hadde tilsvarende handikap.

Ifølge Leversens forskning hadde ett av tre barn som ble født i uke 23 til 25, så store evnemessige, motoriske eller sansemessige vansker at de med stor sannsynlighet vil ha store problemer i hverdagen og på skolen. Risikoen hadde sunket til én av tolv for barn som ble født i uke 26 til 27.

(NTB)