OMSVERMET:  Her er Kim Jong-un omsvermet av folk som ønsker å komme i kontakt med diktatoren. Foto: KPA/NTB Scanpix.
OMSVERMET: Her er Kim Jong-un omsvermet av folk som ønsker å komme i kontakt med diktatoren. Foto: KPA/NTB Scanpix.Vis mer

- For tjue år sida var Nord-Korea bra. Livet var behagelig. Nå er alle sinte

Chae Un hevder Nord-Korea er i ferd med å miste sitt viktigste våpen: folkets tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De må være veldig raske, ellers kan telefonen spores. Det er i hovedsak bare for å høre stemmene deres, slik at jeg vet at alt er i orden. Hvis ikke de ringer, blir jeg svært bekymret, sier Chae Un (50) til The Guardian.

Chae Un bor i Kina, og hun har nå fått snakket med ektemannen og barna som bor i Nord-Korea. De ønsker å komme seg ubemerket til elvebredden for å flykte ut av landet - men det er vanskelig å komme seg ut av det totalitære regimet.

Selv om Kina er landets eneste betydelige allierte land, kan slik kontakt resulterer i meget strenge straffer for de involverte.

Verst i klassen Seks tiår etter at Nord-Korea ble etablert, er landet fortsatt en totalitær stat, hvor alt fra væremåte, bevegelser, vaner og til og med hårklipp blir nøye fulgt med på av regimet med diktator Kim Joung-un i spissen.

En FN-rapport utgitt i forrige måned advarte om at «mengden, omfanget og menneskerettighetsbruddene som foregår i landet avslører en stat som det er noe parallell til i den moderne verden».

Statlig media i landet portrettere en nasjon som er sterkt plaget av fiendtlige krefter, spesielt fra Sør-Korea og Vesten, men at landet likevel står sterkt forenet og samlet til sin leder Kim Jong-un.

- Alle er sinte The Guardian hevder nå, basert på kontakt med flere sørkoreanske borgere intervjuet i Kina, at selve livsnerven i systemet, regimets våpen: folkets tro, er i ferd med å forsvinne.

- For tjue år sida var Nord-Korea bra. Livet var behagelig og folk hadde ikke dårlige tanker. Nå er alle sinte. Ingen tror på regimet lenger, sier Chae.

- De som forteller at de ønsker et bedre liv inne i Nord-Korea tror jeg bare lyver, sier hun.

Relativ rikdom Intervjuobjektene The Guardian snakket med beskrev deres misunnelse for Kinas relative rikdom med moderne kjøkkenutstyr, rikelig med ris og konstant tilførsel av gass og elektrisk kraft, som noen av eksemplene.

I tillegg til det viktigste kriteriet av de alle: frihet.

Selv om Kina har en av verdens mest omfattende og sofistikerte sensur-systemer, hvor aktivister blir fengslet regelmessig, så kan man bruke internett og se utenlandske filmer. Man kan reise til utlandet og du kan snakke med naboen din om politikere du ikke liker, uten å måtte se over skulderen din, skriver den britiske avisa.

- Den største forskjellen er at her respekterer de menneskerettighetene. Du kan selge hva du vil, dra til utlandet og gjøre mer av de tingene du har lyst til, sier Chae.

En annen kvinne fra Nord-Korea, The Guardian har snakket med, sa da hun kom til Kina at: «det føles som at øynene alltid har vært lukket, og at jeg nå har fått dem åpnet», sier hun.

Retningsforandring Ifølge Verdens matvareprogram har fire av fem husholdninger for lite mat i Nord-Korea.

- I 2007 eller 2008 ble det klart at holdningen til folk hadde endret seg. Før, folk sa en rekke virkelig dårlige ting om Sør-Korea, det gjør de ikke noe mer nå. I tillegg kan du se folk «bare forsvinne»: det betyr ofte at de har forlatt Nord-Korea. Og hvis du er sammen med folk du er veldig, veldig nær, hører du at de uttrykker sin mening, og man hører dem si: «hvis jeg kunne forlate landet hadde jeg gjort det», hevder Chae.

- Folk har begynt å lære seg om hvordan den virkelige verden er ved å se på videoer fra utlandet, og mange mennesker har reist ut og kommet tilbake og snakket om hvordan livet utenfor Nord-Korea er, sier hun.

Chae peker på synlige innsparingsplaner, lite tilgang på mat og drapet på onkelen til Kim Jong-un som grunner til at regimet har mistet mye av deres autoritet.

Sterk FN-rapport
Siste måneds FN-rapport konkluderte med at: «Nøkkelen til det politiske systemet er det store politiske sikkerhetsapparatet som strategisk bruker overvåking, tvang, frykt og straff (...) offentlige henrettelser og bortføring til politiske fangeleirer som et middel for å terrorisere befolkningen til underkastelse.»

Rapporten anklaget Nord-Korea for en rekke grusomheter, som inkluderte mord, slaveri, tortur, fengsling, voldtekt, tvungne aborter og «annen seksuell vold».

Pyongyangs FN-ambassadør oppfordret andre land om å «passe sine egne saker», og har flere ganger hevdet at løgn og fiendtlige krefter avsporet FN-kommisjonen.