For to år siden fikk Renate hjelp av en fremmed. Denne jula er det hun som hjelper andre

Gjengjelder den gode gjerningen ved selv å hjelpe.

GIR TILBAKE:  For to år siden fikk Renate Aralden Håvåg og samboeren hjelp akkurat da de trengte det mest. Nå gjengjelder de den gode gjerningen ved selv å hjelpe andre. Foto: Privat 
GIR TILBAKE:  For to år siden fikk Renate Aralden Håvåg og samboeren hjelp akkurat da de trengte det mest. Nå gjengjelder de den gode gjerningen ved selv å hjelpe andre. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden sleit Renate Aralden Håvåg og Thomas Karlsen med få endene til å møtes. De hadde penger til det aller mest nødvendige, men ikke noe mer. Selv ikke en moderat julefeiring med julemat og gaver til ungene var innenfor budsjettet.

Hjelp fra en fremmed mann reddet julen deres.

35 GAVER: Familien har laget 35 gaver som de har delt ut til familier med en trang økonomi 
35 GAVER: Familien har laget 35 gaver som de har delt ut til familier med en trang økonomi  Vis mer

- Vi levde på en inntekt og fikk mye uforutsette utgifter før jula for to år siden. Vi hadde nok til regninger og vanlig mat, men ikke julegaver og julemat, forteller Renate Aralden Håvåg til Dagbladet.

Det var Firda.no som først skrev om paret, som da hadde ansvar for to barn - nå tre.

TIl avisa forteller de at de øynet håp da de så en annonse fra en frivillig organisasjon, om et hjelpetilbud til vanskeligstilte. Men da hun tok kontakt, fikk hun beskjed om at det bare gjaldt for innbyggere i Førde kommune.

Tok det tungt

- Der og da føltes det som om verden skulle rakne, fordi da hadde jeg tenkt at det var en redning. I byer og tettsteder er det flere organisasjoner som kan hjelpe, men bor du i utkantstrøk så er det ingen, mener Håvåg.

Det var da hun kom til at hun ville forsøke å legge ut en annonse på Finn.no og be om hjelp. Det ga resultater. Flere personer tok kontakt og sendte pakker, forteller hun. En av de som tok kontakt ville imidlertid møte henne på et kjøpesenter. Hun møtte opp.

- Han ga meg en lang klem. Så dro han opp et gavekort på 2000 kroner. Da begynte bare tårene å renne, for da var alt i boks, forteller Håvåg, som sier hun da spurte ham om det var noe de kunne gjøre for ham.

- Han sa nei, og fortalte at han hadde hatt det vanskelig en gang, og fått hjelp. Nå ville han gjøre noe godt for noen. Han sa at hvis jeg ville gjøre noe, så kunne jeg hjelpe andre, forteller Håvåg.

35 gaver

Nå som de selv er ute av den økonomiske knipa, gjør de akkurat det: Allerede i januar i begynte Håvåg å kjøpe inn julegaver.

Nå har det blitt 35 gaver til familier som trenger hjelp.

I en annonse på Finn.no og på Facebook har hun bedt familier som trenger det, om å ta kontakt. Ifølge Håvåg viste deg seg at dét var det mange som trengte.

- Jeg er helt sjokkert egentlig. Jeg visste ikke at det var så mange som trenger hjelp. Jeg har ikke telt, men jeg har sikkert blitt kontaktet av 200-300 familier fra hele landet, forteller hun.

Julegaveprosjektet deres er derfor ikke over, selv om gavene er delt ut. Nå forsøker de å orgnisere slik at flere av dem som har tatt kontakt skal få hjelp.

-Jeg får vondt i magen når jeg hører de triste historiene. Hvis noen har noe å bidra med, må de bare ta kontakt, sier Håvåg.