For to år siden hyllet Kadhafi det folkelige opprør

Libyas «Broderlige leder og guide til revolusjonen» kjøpte seg venner ved å støtte despoter Afrika rundt.

GODE VENNER: Kadhafi og Silvio Berlusconi har en god tone, etter forsoningsavtalen i 2008. Foto: Reuters/Alessandro Bianchi/Scanpix
GODE VENNER: Kadhafi og Silvio Berlusconi har en god tone, etter forsoningsavtalen i 2008. Foto: Reuters/Alessandro Bianchi/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafi viser sjelden frykt. Han har ikke opptrådt offentlig siden et folkelig opprør brøt ut i Libya, etter mønster etter det som har styrtet diktatorene i Tunisia og Egypt.

Men i 2006 framsto Libyas diktator direkte skvetten i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Intervjuet fant sted kort tid etter at Charles Taylor var blitt pågrepet i Nigeria. Despoten fra Liberia hadde terrorisert både sitt eget land og nabolandet Sierra Leone, i en av det afrikanske kontinents blodigste borgerkriger.

Advarte - Dette kan få farlige ringvirkninger, sa Kadhafi til Reuters, om at en av kontinentets mest blodhungrige tyranner endelig skulle bli stilt for retten i Haag.

- Dette betyr at alle statsledere kan risikere samme skjebne, advarte Kadhafi.

- Om en slakter må gå, kan flere måtte følge etter. For Kadhafi må det virke skremmende, påpekte den anerkjente journalisten Douglas Farah i en blogg kort tid etter.

Bak sine funky solbriller og unektelige sjarm har Muammar Kadhafi mye blod på sine hender.

Muslimsk stat Da en etter hvert ravende gal Idi Amin slaktet flere hundre tusen landsmenn under sin tid som diktator i Uganda, var det med moralsk, åndelig og økonomisk støtte fra Kadhafi - som fortsatt har den fineste moskeen i Ugandas hovedstad Kampala oppkalt etter seg.

FOLKETS MANN? Muammar Khadafi følger en militærparade ved førtiårsjubileet av Libyas uavhengighet i Tripoli. Foto: EPA/Sabri Elmhedwi/Scanpix
FOLKETS MANN? Muammar Khadafi følger en militærparade ved førtiårsjubileet av Libyas uavhengighet i Tripoli. Foto: EPA/Sabri Elmhedwi/Scanpix Vis mer

Den troende muslimen Amin framsto som en viktig støttespiller for Kadhafi, som ønsket seg både et forent Afrika og en forent muslimsk stat - inspirert av Gamal Nasser i Egypt.

Men all Kadhafis støtte framsto ikke like lett begrunnet - utover et intenst hat mot USA og Israel, og styrking av sitt gullsvøpte ego.

Han støttet Taylors støttespillere Foday Sankoh og RUF i Sierra Leone, palestinernes kamp mot Israel, Laurent Kabila i Kongo og Blaise Campaoré i Burkina Faso, som tok makten ved å drepe sin forgjenger i et statskupp i 1987.

Statskupp Statskuppet som maktovertagelsesform lå nemlig Kadhafis hjerte nær. Da han overtok lederstolen i Den afrikanske union i 2009, tok det kun få timer før han igjen toppet verdens nettaviser.

- Statskupp går bra så lenge de går fredelig for seg. Kupp og opprør er spontane hendelser som ikke kan kontrolleres. (...) Stammekulturen i Afrika gjør at demokrati ikke kan fungere, sa Kadhafi.

Siden har han stadig prøvd å innta en lederrolle i den arabiske verden.

Forholdet til vesten har normalisert seg litt etter litt etter at Libya innrømmet delvis skyld i Lockerbie-bombingen i 1988.

Hevn En bombe eksploderte på Pan Ams Flight 103, som gikk i rute fra Frankfurt til Detroit, via London og New York og styrtet fra 31 000 fot, like ved byen Lockerbie i Skottland. 270 mennesker døde.

SLAKTET SINE EGNE: Charles Taylor fikk støtte av Kadhafi, og Libyas sterke mann advarte mot ringvirkningene av at Taylor måtte for retten. Foto: AFP/Jerry Lampen/Scanpix
SLAKTET SINE EGNE: Charles Taylor fikk støtte av Kadhafi, og Libyas sterke mann advarte mot ringvirkningene av at Taylor måtte for retten. Foto: AFP/Jerry Lampen/Scanpix Vis mer

Med forholdet til USA ved frysepunktet skal Libya ha sett på bombinga som hevn for flere amerikanske militæraksjoner i Sidra-bukta. Etter at Libya innrømmet delvis skyld, annonserte utenriksminister Condolezza Rice at USAs forhold til Libya gikk «inn i en ny fase» i 2008.

Kadhafi signerte samme år en historisk samarbeidsavtale med den gamle kolonimakta Italia. Samtidig

Han anses for en god venn av Silvio Berlusconi - ikke minst gjennom deres felles interesse for unge kvinner. Da Kadhafi besøkte Roma i 2009 sørget han for å rekvirere 500 jomfruer som skulle konverteres til islam.

Jomfrubestiling Innvandringsskeptikeren Berlusconi kan få bistand av Libyas sterke mann også når det gjelder å stenge grensene. Men kanskje må han punge ut. Mye av Kadhafis popularitet sør for Sahara har kommet nettopp gjennom at han har latt folk bruke Libya som springbrett til et liv i Europa.

— I morgen er Europa kanskje ikke lenger europeisk og kanskje til og med svart, for det finnes millioner som ønsker å komme inn, sa den libyske lederen da han besøkte Roma i fjor.

Penger, religion og makt har vært de tre viktigste verdiene i Kadhafis styre.

Bondesønnen, jusstudenten og soldaten tok selv makta gjennom et statskupp, og er den statslederen i verden som har sittet lengst ved makta.

FASJONABELT: Kadhafi-moskeen i Kampala, et symbol på forholdet mellom Libyas diktator og Idi Amin. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
FASJONABELT: Kadhafi-moskeen i Kampala, et symbol på forholdet mellom Libyas diktator og Idi Amin. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Men det er ikke kjent om Libyas vaklende tyrann fortsatt står ved sin spontane hyllest til det folkelige opprør

SKJELVER: Libyas diktatur er blitt møtt med massive protester. Foto: AFP/Gianluigi Guercia/Scanpix
SKJELVER: Libyas diktatur er blitt møtt med massive protester. Foto: AFP/Gianluigi Guercia/Scanpix Vis mer