For to år siden jublet Statoil- toppene på New York-børsen. Nå beskylder de hverandre for løgn.

Den tidligere utenlandssjefen i Statoil, Richard Hubbard, skriver i et brev at konstituert konsernsjef Inge K. Hansen var med på utformingen av Iran-avtalen med Horton Investments.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Brevet, som er datert 22. oktober, er sendt til Statoils styre og olje- og energiminister Einar Steensnæs. I departementet får Dagbladet opplyst at de ikke er rette adresse for brevet, og at de derfor har oversendt det til Statoils styre.

Inge K. Hansen var i London i går kveld, men ville ikke møte Dagbladet. Hans eneste kommentar er at han ikke har medvirket til etablering av avtalen med Horton Investments.

Til Økokrim

- Dette brevet går nå inn i Økokrims etterforskning. Jeg har ingen ytterligere kommentarer til denne saken, sier Hansen gjennom sin informasjonssjef Kai Nielsen.

Ifølge brevet fra Richard Hubbard var fem Statoil-sjefer med på utformingen av avtalen med Horton Investments i London. Avtalen var at Statoil skulle betale 115 millioner over i alt 11 år til selskapets konti i skatteparadisene Turks og Caicos for konsulentavtaler rettet mot Iran. I ettertid har det kommet fram at pengene var beregnet på Mehdi Hashemi, sønnen til Irans tidligere president.

Foruten Richard Hubbard selv, skal de andre Statoil-sjefene ha vært Olav Fjell, Inge K. Hansen, juridisk direktør Jacob Middelthon og tidligere rådgiver Willy Olsen.

Hans versjon

Hubbard skal ifølge DN.no ha skrevet brevet for å gi sin egen versjon av saken som førte til at han selv, konsernsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl måtte gå av. Hubbard skriver videre at det ble tatt en beslutning på kontoret til Olav Fjell i juni i fjor. Da skal også Inge K. Hansen ha vært til stede. Hubbard tar selvkritikk for at han, Fjell og Hansen unnlot å informere resten av konsernledelsen om avtalen. Han avviser på det sterkeste at avtalen var korrupsjon, og hevder at Mehdi Hashemi ga gode råd til Statoil.

Under utformingen av et internt informasjonsnotat i Statoil skal Hansen ha bestridt at han i begynnelsen av april i år engasjerte juridisk direktør Jacob S. Middelthon for å få en gjennomgang av de juridiske sidene ved konsulentavtalen. Det hadde i så fall vært et kinkig seint tidspunkt å ta det opp på. Dagbladet har også fått informasjoner om at Middelthon skal ha motarbeidet andre ledere i Statoil som ville ha eksterne jurister til å vurdere Iran-avtalen.

Omstridt person

Richard Hubbard var lenge en omstridt person i Statoil på grunn av forretningsmetoder særlig fagforeningene var skeptiske til. Helt siden vinteren 2002 skal de ha meldt ifra til Olav Fjell om at Hubbard ikke passet inn i Statoils organisasjonskultur, og at han utgjorde en risiko for selskapet.

Hubbard er blitt avhørt av Økokrim i forbindelse med etterforskningen.

Den eneste av de involverte i denne saken som Dagbladet fikk kommentarer fra i går kveld, var Inge K. Hansen.

GLADE DAGER: Da Statoil ble børsnotert i New York 16. juni 2001, jublet Inge K. Hansen (med pekefingeren i været) og Richard Hubbard (til høyre). Nå er stemningen en annen. Hubbard var den første som måtte gå etter at den famøse Iran-avtalen ble kjent tidligere i høst. Hansen benekter enhver befatning med avtalen.