IKKE SVARET: Sheriff John Hanlin skrev for to år siden et brev til visepresident Joe Biden at han aldri ville håndheve strengere våpenlover, og at de ikke var svaret på hvordan man skal forhindre skoleskytinger. Foto: NTB Scanpix / Skjermdump: MotherJones
IKKE SVARET: Sheriff John Hanlin skrev for to år siden et brev til visepresident Joe Biden at han aldri ville håndheve strengere våpenlover, og at de ikke var svaret på hvordan man skal forhindre skoleskytinger. Foto: NTB Scanpix / Skjermdump: MotherJonesVis mer

For to år siden sa han at strengere våpenlover ikke vil forhindre skolemassakre

Den lokale sheriffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld og i natt hadde Douglas County sheriff John Hanlin ansvaret for etterforskningen etter at ti personer ble skutt og drept på Umpqua Community College i Oregon.

Gjerningsmannen, som i natt ble identifisert som den 26 år gamle Chris Harper Mercer, ble skutt og drept av politiet og er blant de ti personene som mistet livet i massakren.

President Barack Obama tok i natt til podiet og snakket til nasjonen om hvordan det er et akutt behov for strengere våpenlover i et land som opplever langt flere slike episoder enn andre nasjoner. Dette er tydeligvis ikke Hanlin enig i.

- IKKE svaret Det ble i natt kjent at Hanlin var en av flere hundre sheriffer som i 2013 skrev brev til visepresident Joe Biden da Obama forsøkte å innføre strengere restriksjoner på våpen.

Dette brevet dukket først opp på nettstedet Mother Jones, og ble senere sitert av medier verden over.

Her skriver Hanlin han aldri vil håndheve de strenge våpenlovene Obama ville innføre.

- Dette er IKKE svaret på hvordan man skal forhindre grusomme forbrytelser som skoleskytinger, skriver han.

Vil ikke si navnet Hanlin var flere ganger foran kameraene i natt, og gjentok gang på gang at han ikke ville ta navnet på gjerningsmannen i sin munn.

- Jeg vil ikke gi ham den oppmerksomheten han sannsynligvis ønsket seg. Dere vil aldri høre meg si det navnet, sa han, tydelig beveget.

Han oppfordret også mediene til å gjøre det samme, og heller fokusere på å hjelpe de pårørende i denne vanskelige perioden de nå har foran seg.

- Ikke nok I natt talte en tydelig sint og frustrert president Barack Obama til et samlet pressekorps om hendelsen. Etter at han hadde sendt sine kondolanser til de berørte av skytingen, tok presidenten et kraftig oppgjør med hvorfor slikt skjer i USA.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det klarer ikke å beskrive det sinnet vi skal føle ... det forhindrer ikke at et slikt blodbad skjer et annet sted i USA, sa han.

- På et eller annet vis har dette blitt rutine. Rapporter om hendelsene har blitt rutine. Mitt svar fra dette podiet har blitt rutine. Vi har blitt numne.

Angrep våpenlobbyen Deretter gikk han til frontalangrep på våpenlobbyen, og sa hvordan han kan se for seg at de allerede sitter og skriver pressemeldinger.

- De kommer til å si at vi trenger flere våpen og færre våpenlover, men er det noen som egentlig tror på det?

Han ba også mediene om å finne tall på hvor mange som hadde mistet livet i våpenrelatert vold, og sette det opp mot antallet som hadde mistet livet i terrorangrep.

- Dette er ikke noe jeg kan gjøre selv, sier han, og ber om hjelp fra Kongressen og guvernører.

Presidenten har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

- Jeg håper og ber for at jeg ikke må komme ut her igjen for å komme med mine kondolanser så lenge jeg sitter som president. Basert på mine erfaringer som president kan jeg ikke garantere det. Og det er en grusom ting å si.