Mellomvalget i USA:

For to år siden var de bitre fiender. Nå er Trump helt avhengig av hjelp fra «løgneren»

For to år siden var Donald Trump og Ted Cruz bitre fiender. Nå kjemper de sammen for å sikre at Republikanerne ikke går på en valgsmell.

<strong>BITRE FIENDER:</strong> Under valgkampen i 2016 var Donald Trump og Ted Cruz bitre fiender, og ukvemsordene haglet fram og tilbake. Nå er de «nære venner». Foto: Jonathan Ernst   / Reuters / NTB Scanpix
BITRE FIENDER: Under valgkampen i 2016 var Donald Trump og Ted Cruz bitre fiender, og ukvemsordene haglet fram og tilbake. Nå er de «nære venner». Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARTONVILLE / DALLAS (Dagbladet): «Bygg den muren! Bygg den muren! Bygg den muren!». Ropene og de taktfaste trampeklappene fra den republikanske menigheten i Bartonville i Texas, sørget for nær vekkelsesstemning da den konservative republikaneren Ted Cruz kom på scenen.

Cruz ble møtt med øredøvende jubel da han begynte å snakke om hvor bra den amerikanske økonomien er i dag, med Donald Trump som president.

- Det kan ikke finnes noen med hodet på rett plass som har lyst til å ødelegge det, sa Cruz.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer
<strong>VALGKAMP:</strong> Rundt 1500 mennesker hadde møtt opp for å høre Ted Cruz snakke i Bartonville i Texas, søndag kveld. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
VALGKAMP: Rundt 1500 mennesker hadde møtt opp for å høre Ted Cruz snakke i Bartonville i Texas, søndag kveld. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Det store håpet

Hyllesten i retning Trump kommer bare litt over to år etter at Cruz kom med følgende kommentar:

- Hvis jeg hadde vært i gang med å rygge bilen min, og plutselig så Donald (Trump) i ryggekameraet, så ville jeg ikke vært sikker på hvilken pedal jeg hadde tråkket på.

Så uhyggelig ble nominasjonskampen i det republikanske partiet, i forkant av presidentvalget for to år siden, at Texas-senatoren Ted Cruz - som var Donald Trumps argeste republikanske konkurrent - fikk seg til å si at han kunne overveie å kjøre ned mangemilliardæren.

Ted Cruz har i årevis vært en veldig populær republikaner, både i den tradisjonelt røde delstaten Texas og på den nasjonale scenen. Han var på et tidspunkt det store håpet for mange republikanere.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, var det mange som så på konservative Cruz som Det republikanske partiets framtid. Etter hvert som primærvalgkampen gikk sin gang i 2016, ble det mer og mer synlig at Cruz var den eneste fra partiet som kunne utfordre Donald Trump.

<strong>PUB-MØTE:</strong> Et stort antall mennesker hadde møtt opp på puben Marty B's i Bartonville for å høre Cruz tale. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
PUB-MØTE: Et stort antall mennesker hadde møtt opp på puben Marty B's i Bartonville for å høre Cruz tale. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Valgkampen, der de to var store konkurrenter, ble stygg. Meget stygg.

I løpet av valgkampen ble Cruz kalt en «pussy» av Trump etter en debatt. Trump kalte også Cruz den største løgneren han noen gang hadde møtt. Den nåværende presidenten påsto også at Ted Cruz' far Rafael var tilknyttet John F. Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald.

«Notorisk løgner»

Texas-senatoren kalte på sin side Trump «en notorisk løgner» og «ytterst amoralsk». Han beskyldte også Trump for å stå bak rykter om at han skulle ha hatt minst fem elskerinner på si - blant dem en prostituert. Cruz trakk seg til slutt fra valgkampen.

– Vi har gitt alt, men velgerne har valgt en annen vei. Så vi legger ned vår kampanje. Men vi legger ikke ned vår kamp for frihet, sa Cruz for ganske nøyaktig to og et halvt år siden, da han ga opp forsøket på å bli USAs neste president, etter et knusende nederlag i Indiana.

Cruz som var en innbitt motstander av Trump, og som mente det ville være en katastrofe for landet om sistnevnte ble president, har siden blitt en viktig støttespiller for USAs president.

Nå er også Trump så godt som totalt avhengig av at Cruz gjør det bra i mellomvalget. For når velgerne i Texas går til valgurnene tirsdag, så står kampen om en plass i senatet i en av de viktigste delstatene for både Republikanerne og Demokratene.

<strong>Møtte tilhengerne:</strong> Cruz tok seg god tid til å snakke med tilhengerne. Etter talen fikk alle som ville muligheten til å ta en selfie med senatoren. Media ønsket han imidlertid ikke å snakke med. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
Møtte tilhengerne: Cruz tok seg god tid til å snakke med tilhengerne. Etter talen fikk alle som ville muligheten til å ta en selfie med senatoren. Media ønsket han imidlertid ikke å snakke med. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Uventet motstand

Da Beto O'Rourke offisielt ble Demokratenes Texas-kandidat til Senatet i mars, var det få som så for seg noe annet enn at profilerte Cruz skulle cruise inn til en lett seier.

Åtte måneder seinere er kampen mellom de to tettere enn noen hadde forventet, og stadig flere trekker fram stjerneskuddet O'Rourke som en mulig presidentkandidat i nær framtid.

Men langt fra alle har tro på at O'Rourke skal kunne farge Texas blå.

- I Texas er vi konservative. Det viktigste for oss er vår frihet, vår sikkerhet, jobber og muligheter. Når man legger det fram, så er det veldig tydelig. Jeg tror ikke Texas' innbyggere kommer til å stemme for en forandring når ting går så bra, sier delstatssenator Jane Nelson, som representerer distrikt 12 i Texas' delstatssenat, til Dagbladet.

<strong>PRESIDENTKANDIDAT?:</strong> Beto O'Rourke har for alvor gjort sitt inntog på den nasjonale scenen i USA, i løpet av valgkampen. Nå blir han trukket fram av stadig flere som en mulig framtidig presidentkandidat. Her fra et valgkamparrangement i Austin i Texas søndag. Foto: Mario Cantu / CSM / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
PRESIDENTKANDIDAT?: Beto O'Rourke har for alvor gjort sitt inntog på den nasjonale scenen i USA, i løpet av valgkampen. Nå blir han trukket fram av stadig flere som en mulig framtidig presidentkandidat. Her fra et valgkamparrangement i Austin i Texas søndag. Foto: Mario Cantu / CSM / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Forskrekket

Hun legger ikke noe mellom når hun svarer på spørsmål om hva en overraskende demokratisk seier i valgkampen vil bety for Texas.

- Jeg er forskrekket over tanken på hva han (Beto O'Rourke, red.anm.) ville gjort som senator. Jeg er sikker på at han er lett å like, sier Nelson og tar en lang pause:

- Men hvis du hører på hva han kjemper for, så ser du at det ikke stemmer overens med det vi kjemper for her i Texas. Økonomien går så det suser nå, og hvis O'Rourke hadde blitt valgt, så vil det bety at alt blir snudd på hodet. Jeg skjelver av tanken, sier hun.

Mandag kveld, norsk tid, skal Beto tale til sine tilhengere i Dallas. En halv time før han skal gå på, er ballsalen på Hotel Magnolia stappfull av ivrige texanere.

Men én dag før valget tyder det meste på at de kommer til å måtte forberede seg på å bli skuffet. Alle målinger tyder nemlig på at texanerne ender opp med republikaneren Ted Cruz som senator. Men han ligger an til å vinne med mye mindre margin enn forventet.

Senatet akkurat nå

Senatet huser 100 senatorer der ca en en fjerdedel av huset er på valg vært fjerde år.

50 / 100 demokrater
50 / 100 republikanere

Representantenes hus akkurat nå

I Representantenes hus sitter 435 valgmenn. 218 valgmenn gir flertall.

217 / 435
demokrater

217 / 435
republikanere

Sikker

Ganske sikker

Usikker

Kilde: graphicnews.com - Design & Utvikling - Marius Grøndahl / Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer