Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japansk vulkanøy

For to år siden var øya en haug med stein. Nå har forskere ankommet for å lære mer

Et vulkanutbrudd svelget steinhaugen, som vokste og ble en 2,7 kvadratkilometer stor øy. 

VULKANSK ØY: Studier av vulkaner er for tiden høyt prioritert i Japan, som ligger på det såkalte «Ring of Fire», som er et 40 000 kilometer langt hesteskoformet belte av dyphavsgroper, vulkanbelter og plategrenser på randen av Stillehavsgrensa i Asia, Amerika og Oseania. Foto: Kyodo/REUTERS 
VULKANSK ØY: Studier av vulkaner er for tiden høyt prioritert i Japan, som ligger på det såkalte «Ring of Fire», som er et 40 000 kilometer langt hesteskoformet belte av dyphavsgroper, vulkanbelter og plategrenser på randen av Stillehavsgrensa i Asia, Amerika og Oseania. Foto: Kyodo/REUTERS  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå ønsker forskerne å se nærmere på hvordan den vulkanske øya ble til. Forskerne gikk i land på øya Nishinoshima i forrige uke.

UTFORSKER ØY: Forskerne ønsker å se nærmere på hvordan den vulkanske øya ble til. Forskerne gikk i land på øya Nishinoshima i forrige uke. Foto: Kyodo/via REUTERS 
UTFORSKER ØY: Forskerne ønsker å se nærmere på hvordan den vulkanske øya ble til. Forskerne gikk i land på øya Nishinoshima i forrige uke. Foto: Kyodo/via REUTERS  Vis mer

Øya var for bare to år siden bare et steinete frambrudd, da et vulkanutbrudd spydde lava og aske, som førte til at øya ble tolv ganger så stor, skriver Reuters.

Øya som ligger 1000 kilometer sør for Tokyo, er i dag formet som en kjegle omringet av vegetasjon.

Forskere, sendt av det japanske miljødepartementet, måtte svømme det siste stykket, etter å ha kjørt en liten båt ut til øya for å minimere graden av biologisk forurensning fra besøket, opplyser nyhetsbyrået.

RØYKSKY: Store røykbølger steg opp da øya ble til i 2013. Foto: AP Photo/Kyodo News
RØYKSKY: Store røykbølger steg opp da øya ble til i 2013. Foto: AP Photo/Kyodo News Vis mer

Resultat av vulkanutbrudd

På øya samlet de stein, plante- og insektsprøver og observerte at det første dyret til å kolonisere øya var en stor sjøfugl.

I 2013 var det et vulkanutbrudd ved siden av Nishinoshima, som den gang var en 650 meter lang og 200 meter bred steinhaug. Lavaen fra vulkanutbruddet svelget steinhaugen, som vokste og ble en 2,7 kvadratkilometer stor øy. Øya er større enn Monaco i areal.

I tillegg til å se nærmere på det biologiske mangfoldet på øya, håper forskerne også å få samlet inn prøver av lava og aske, for å lære mer om øyas vekstprosess.

Ligger i risikoområde

Forskerne skal også ha plantet flere seismiske skjermer rundt på den ubebodde øya, skriver International Business Times.

Foto: AFP PHOTO / Japanske kystvakta
Foto: AFP PHOTO / Japanske kystvakta Vis mer

Studier av vulkaner er for tiden høyt prioritert i Japan, som ligger på det såkalte «Ring of Fire», som er et 40 000 kilometer langt hesteskoformet belte av dyphavsgroper, vulkanbelter og plategrenser på randen av Stillehavsgrensa i Asia, Amerika og Oseania.

Over 75 prosent av verdens vulkaner ligger i ringen og omtrent 90 prosent av alle registrerte jordskjelv har skjedd i «Ildringen»

«SHARKANO»: Da National Geographics forskerteam dro ned for å utforske den aktive undervannsvulkan Kavachi vest i Stillehavet, hadde de ikke ventet å finne hai som lever i vulkanens kjerne. Video: National Geographic Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!