Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For to måneder siden var byen oversvømt

Det skjer mye oftere, men står i skarp kontrast til oversvømmelsene for et par måneder siden.

TØRRLAGT: Tidevannet var lavt i Venezia denne helga. Foto: NTB Scanpix
TØRRLAGT: Tidevannet var lavt i Venezia denne helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det ble slått katastrofealarm i turistperlen Venezia i november og desember. Grunnen var at byen var rammet av den nest største oversvømmelsen i byens historie.

En vannstand som var langt over normalen, gjorde at folk vasset i vann opp til livet gjennom byens gater.

Nå, ikke en gang en måned etter at det sist ble slått alarm, er tidevannet eksepsjonelt lavt. Flere medier, blant andre Sky News, omtalte at kanalene i helga tørket inn.

Det står i skarp kontrast til at 70 % av byen for kort tid siden lå under vann.

LAVT TIDEVANN: Men ikke kritisk. Foto: REUTERS/Manuel Silvestri
LAVT TIDEVANN: Men ikke kritisk. Foto: REUTERS/Manuel Silvestri Vis mer

Ikke like sjeldent

Ifølge BBC var båtene så godt som strandet, og kanalene skal ha vært som gjørmebad. Det å komme seg rundt, skal ha blitt et stort problem for flere av de godt og vel 260 000 innbyggerne.

Det skal dog nevnes at så lavt tidevann i byen ikke skjer like sjelden som oversvømmelsene som rammet før jul. Det skriver Il Globo.

Tidevannet kan variere så mye som femti centimeter, og noen ganger enda mer.

Klimaendringer har fått mye av skylden for situasjonen, og byens ordfører har tatt til orde for at noe må gjøres. Venezia er bygget på svak grunn og synker langsomt, noe som gjør situasjonen enda vanskeligere.

OVERSVØMT - IGJEN: Venezia har blitt rammet av en ny flo høyt over normalen. Vannet har steget med 1,44 meter, og dekker 60 prosent av den historiske byens sentrum. Vis mer

Oversvømmelser

I november nådde altså vannstanden i Venezia 1,87 meter. Det er bare noen centimeter mindre enn rekorden på 1,94. Det var i november 1966.

Oversvømmelsen har dermed ført til det høyste vanniåvet på over 50 år, og ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, skrev på Twitter at dette kommer til å etterlate «permanente merker» på byen.

Det er anslått at byen fikk skader for så mye som én milliard dollar - åtte milliarder norske kroner.

Gondoler og småbåter feide opp på kaiene, og turister med vadestøvler til langt opp på lårene forsøkte å redde koffertene fra vannmassene. Kirker, kjellere, museer og sårbare fundamenter på uerstattelige bygninger hadde vann nesten to meter over normalnivå.