TRANGE BUKSER: Kendall Jenner (som tydeligvis er en kjent person) fotografert i et par såkalte skinny jeans i New York nylig. Foto: Peter Cepeda / INFphoto.com / NTB scanpix
TRANGE BUKSER: Kendall Jenner (som tydeligvis er en kjent person) fotografert i et par såkalte skinny jeans i New York nylig. Foto: Peter Cepeda / INFphoto.com / NTB scanpixVis mer

For trange bukser kan gi deg nerve- og muskelskader

Australsk kvinne (35) kollapset på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bruker du for trange bukser, kan du ende opp med nerve- eller muskelskader. Det er konklusjonen i en rapport publisert i tidsskriftet Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, som i dag siteres av en rekke medier verden over.

I rapporten omtales en 35 år gammel australsk kvinne, som havnet på sykehus etter at hun hjalp et familiemedlem å flytte iført bukser som var i trangeste laget. Etter en dag med løfting og bæring ble beina hennes numne, og til slutt ramlet hun på gata og klarte ikke å gå, skriver NPR. Hun lå der i flere timer, før hun ble funnet og hjulpet til sykehus. Da hun kom dit var beina hennes så hovne, at buksene måtte klippes av, skriver Time.

Legene fant ut at kvinnen manglet muskelstyrke i anklene og tærne, mens musklene i hoften og knærne var normal. De fant videre ut at hun at leggmusklene hennes var skadet, og at hun led av kompartmentsyndrom. Det er en tilstand som skyldes trykkøkning i en gruppe muskler, og hvis trykket blir for stort, kan muskel- og nervevev dø, ifølge Store Norske Leksikon.

Etter fire dager på sykehus klarte kvinnen å gå igjen.

Også i 2008 så forskere på helseplager på grunn av for trange bukser. Det ble dokumentert 12 tilfeller, og løsningen i de fleste tilfeller den gang var enkel: Folk måtte bruke litt større bukser, heter det i rapporten som ble publisert hos National Center for Biotechnology.