- For trangt for korridorpasienter

TRONDHEIM (Dagbladet): Det nye sykehuset som skal bygges i Trondheim blir så lite og trangt at selv ikke korridorpasienter vil få plass, frykter legene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens politikerne fortsatt ikke har avgjort hvor i Trondheim det nye sykehuset skal ligge, er helsepersonell mer opptatt av sykehusets størrelse, og hvordan det vil se ut innvendig.

- Korridorene planlegges så trange at det ikke er plass til senger der, sier lege Thomas Johansson, leder i Sør-Trøndelag legeforening.

Legeforeningen er alvorlig bekymret for at den såkalte sentermodellen betyr et sykehus som er altfor lite. De frykter at de i verste fall må behandle syke mennesker i ambulansen, eller ute på fortauet.

Smått og trangt

Det nye sykehuset skal ha færre senger enn nåværende St. Olavs hospital. Tanken er at flere pasienter skal behandles poliklinisk og ligge på pasienthotell. Men det er mye som ikke stemmer med denne teorien, mener legene:

- De mange gamle med flere sykdommer og ofte diffuse lidelser passer ikke inn på et senter. De kan legges inn på flere ulike sentere. Når det da blir mangel på plass, hvor skal de gjøres av? På korridoren som i gamle dager? Det går ikke lenger. Da må de vel legges inn på enkeltrom som må gjøres om til dobbeltrom? Nei, det er også umulig. Disse rommene planlegges så trange at det ikke er plass til ei ekstra seng der, sier Johansson.

Ifølge legeforeningen blir det nye sykehuset smått, trangt og uten rom for fleksible løsninger når langt flere pasienter enn i dag skal få plass.

«Pasientene som i dag ligger på korridorene, vil ikke engang komme inn på Norges dyreste og flotteste sykehus,» skriver legeforeningen i en uttalelse.

Helsetilsynet har gjort beregninger på hvor mange pasienter som vil være til behandling ved norske sykehus i 2030. Tallet ligger 40- 60 prosent over dagens nivå for de store pasientgruppene.

«En pinlig skandale»

- Hvordan skal det bli når enda flere skal slåss om færre plasser? Jeg hører sentrene krangler, mens pasientene ligger i ambulansen utenfor, sier Johansson.

Sør-Trøndelag legeforening mener kommunen snarest må komme på banen og stille helt andre krav til innhold i det nye sykehuset.

«Et sykehus som ikke fungerer som lokalsykehus på grunn av altfor liten kapasitet, blir en pinlig skandale for alle, uansett hvor i Trondheim det blir plassert,» heter det i uttalelsen fra legeforeningen.

BEKYMRET: - Korridorene planlegges så trange at det ikke er plass til senger der, sier lege Thomas Johansson om det nye sykehuset som skal bygges i Trondheim. Legene frykter at de i verste fall må behandle pasienter i ambulansen eller på fortauet.