MILLIONER PÅ FLUKT:  Siden borgerkrigen i Syria startet for mer enn to år siden, har minst seks millioner mennesker blitt tvunget på flukt, i tillegg til at over 100.000 mennesker er drept og langt flere skadd. Her er syriske flyktnigner på vei ut til Tyrkia via Cilvegozu-grensa. Nå frykter den norsk-somaliske familiefaren at jentene hans er på vei inn i landet som folk flest flykter fra. Foto: Gregorio Borgia/Ap/Scanpix
MILLIONER PÅ FLUKT: Siden borgerkrigen i Syria startet for mer enn to år siden, har minst seks millioner mennesker blitt tvunget på flukt, i tillegg til at over 100.000 mennesker er drept og langt flere skadd. Her er syriske flyktnigner på vei ut til Tyrkia via Cilvegozu-grensa. Nå frykter den norsk-somaliske familiefaren at jentene hans er på vei inn i landet som folk flest flykter fra. Foto: Gregorio Borgia/Ap/ScanpixVis mer

- For tre måneder siden sluttet hun å diskutere religion med meg

Men så kom mailen om at dattera var dratt til Syria, og at det var for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den tyrkiske millionbyen Hatay går en sliten mann til fots rundt i gatene, på desperat jakt etter sine to døtre på 16 og 19 år. Han har fått låne penger av venner og familie til det ufrivillige oppholdet, men det rekker ikke til å kjøre taxi. Så han går og går.

- Norsk politi sier jeg må dra hjem til Norge, men jeg er en far og kan ikke reise tilbake før jeg finner døtrene sine. Jeg vet jo ikke en gang om jentene lever eller er døde, sier norsksomalieren på telefon til Dagbladet.

- Ville ikke diskutere religion Foreløpig uten resultat. Det er hele to og en halv uke siden han hadde kontakt med døtrene sist: «Pappa, bare glem det. Det er for sent», sa datteren på 19 år til faren da.

- Det er forferdelig. En ekstrem situasjon for meg og familien. Jeg prøver å ringe jentene hele tiden, men mobilen er slått av, sier faren.

For rundt ett år siden begynte de to døtrene hans å gå med niqab, ifølge faren. Han og den eldste datteren var ikke enige om hvordan de tolket islam.

- Før diskuterte alltid jeg og min eldste datter religion. Jeg kan en del om religion, og forsøkte å overtale og veilede henne for å få henne inn på riktig vei. Men de siste tre månedene før hun dro, sluttet hun å diskutere religion med meg. Jeg trodde det var en bra ting. At hun hadde roet seg ned, men nå viser det seg jo at det var helt motsatt, sier faren til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg tror noen har fortalt henne at hun ikke skulle diskutere mer med meg, og at det var de som hjernevasket henne.

- Fulgte storesøstra Faren tror og håper at døtrene ikke ønsket å drive såkalt hellig krig i Syria, men å bidra humanitært.

- Jeg vet ikke konkret om mine døtre har fått hjelp til å dra. Samtidig er det ganske sikkert at de har det. Mine døtre hadde ikke penger og de jobbet ikke. Det er mest sannsynlig noen som har hjulpet dem avgårde, sier faren.

Han mener at den yngste datteren har fulgt etter 19-åringen.

- Hun hadde ikke kunnskap om religion, men fulgte storesøstra si, sier faren.

Nå er faren utslitt og desperat. Han håper at norsk politi og Utenriksdepartementet vil bidra mer i jakten på døtrene.

- Jeg vet om flere andre foreldre fra Kuwait, Qatar og USA som har fått hjelp fra sine myndigheter for å finne barna deres. Hjelpen gjorde at mange av dem fant barna sine. Tyrkisk politi sier at det eneste norsk politi har gjort, er å gi dem to bilder av jentene mine, sier faren på telefon til Dagbladet.

- Bør få hjelp Geir Lippestad er nå familiefarens advokat. Han ber nå politiet sende en sambandsmann til Tyrkia for å bistå faren der nede.

- Familien opplever at saken ikke blir prioritert av tyrkisk politi. Vi mener at en norsk sambandsmann vil fungere som et viktig bindeledd mellom norsk og tyrkisk politi, og som norsk politis forlengede arm i Tyrkia, sier Lippestad til NTB.

Etter det Dagbladet erfarer, har de nordiske landene en sambandsmann i Tyrkia, som er dansk. Han har ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, forsøkt å spore opp jentene siden det ble klart at de var dratt fra familien og mot Syria.

Advokat Lippestad var i går i et møte med Utenriksdepartementet. Der fikk han beskjed om hva UD har gjort for å finne jentene. Hvis familien ønsker mer informasjon enn de fikk i går, kan de også kontakte UDs ambassade i den tyrkiske byen Ankara, får Dagbladet opplyst fra UD.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å få kontakt med Asker og Bærum politidistrikt, som er de som har saken. Men uten resultat.