Blomster for Mouaz: Dagbladet Magasinets historie om syriske Mouaz Al Balkhi (22), som døde i forsøket på å få et bedre liv i Europa, har berørt lokalbefolkningen på Texel i Nederland, der han ligger gravlagt. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Blomster for Mouaz: Dagbladet Magasinets historie om syriske Mouaz Al Balkhi (22), som døde i forsøket på å få et bedre liv i Europa, har berørt lokalbefolkningen på Texel i Nederland, der han ligger gravlagt. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

For tre uker siden visste ingen hvem som lå gravlagt her

Nå er grava til Mouaz Al Balkhi (22) fra Syria dekket av blomster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEXEL (Dagbladet): I sju måneder ble han bare kalt «The Wetsuitman» av politiet i Nederland. Han ble funnet i en våtdrakt på stranda på øya Texel like nord for Amsterdam 27. Oktober, og ble lagt i en navnløs grav ti dager seinere. Ingen visste hvem han var. 

Siden har grava ligget ustelt på kirkegården på Texel. 

Syrisk flyktning Etter å ha etterforsket saken om det ukjente liket i Nederland, og et identisk uidentifisert likfunn i Norge, sporet Dagbladet Magasinet opp en syrisk familie i Jordan som lette etter sin 22 år gamle sønn, Mouaz Al Balkhi. Sist de hørte fra ham var 7. oktober i fjor.

Da var han i Calais i Frankrike ved Den engelske kanal, og skulle forsøke å ta seg til Storbritannia, i likhet med tusenvis av migranter og flyktninger i flyktningeleiren The Jungle i Calais.  

DNA-treff
Dagbladet hentet DNA-materiale fra familien Al Balkhi i Jordan og sendte det til analyse hos Kripos og politiet i Nederland. Prøvene bekreftet at det var Mouaz som ble funnet død på Texel i fjor.

Det antas at Mouaz og en annen person døde i et forsøk på å svømme ut til en båt i kanalen, eller hele veien over til England.

Les hele Magasinet-saken «Våtdraktmysteriet» her.  

- Finner ikke ord Saken har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Grava, som bare var en liten haug med jord og spirer av løvetann og gress sist Dagbladet var der, er nå dekket av blomster fra besøkende som har ønsket å vise respekt for Mouaz.

The Jungle: I flyktningleiren The Jungle i Calais bor flere tusen flyktninger og migranter fra hele verden under elendige forhold.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
The Jungle: I flyktningleiren The Jungle i Calais bor flere tusen flyktninger og migranter fra hele verden under elendige forhold. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt veldig lyst til å legge ned blomster og plante noen planter ved graven til Mouaz, men vi kan ikke reise til Nederland. Vi ble utrolig glade da vi så at noen har lagt blomster ved graven, sier søsteren Rahaf Al Balkhi til Dagbladet.

Hun bor nå i Jordan sammen med resten av familien.  

- Vi er overasket over hvor snille og omtenksomme lokalbefolkningen er, som legger blomster ved graven til en person de ikke engang kjente. Det har vært veldig trøstende for oss. og vi finner ikke ord for å takke dem, sier hun.
 
Ifølge den nederlandske avisa Noordhollands Dagblad, har flere personer kontaktet kommunen for å spørre om hvor grava ligger, og det skal også ha kommet spørsmål til kommunen om det er mulig å lage et minnesmerke for Mouaz ved gravstedet.  

Kommunen opplyser til avisa at det er opp til familien å avgjøre.

- Trist historie Dagbladet besøkte gravstedet forrige uke sammen med etterforsker John Welzenbagh, fra politiet i Nederland.

- Vi er fornøyd med at saken nå ser ut til å være oppklart, men det er en veldig trist historie. Det gjorde vondt å få vite at han var ung flyktning som drømte om å gjøre ferdig studiene i England, sier han.   

- Men jeg er glad for at familien nå vet hvor han er og ikke lenger må leve i usikkerhet, og at Mouaz nå har fått navnet sitt tilbake, sier Welzenbagh.

Må vente i månedsvis Familien har ikke bestemt seg for om de vil at Mouaz skal være gravlagt på Texel, eller om de ønsker at han skal flyttes et annet sted.  

- Vi venter på den offisielle identifiseringen fra nederlandsk politi før vi tar avgjørelsen, sier Al Balkhi.

Mysterium: To ukjente lik i identiske våtdrakter, Europas verste flyktningleir og drømmen om et bedre liv.
Mysterium: To ukjente lik i identiske våtdrakter, Europas verste flyktningleir og drømmen om et bedre liv. Vis mer

Fordi DNA-materialet fra familien Al Balkhi er hentet inn av Dagbladet - og ikke politi eller andre myndigheter - har politiet ikke kunnet gjøre en formell identifikasjon. Til tross for at politiet i Nederland anser saken som oppklart, må de selv hente DNA-materiale fra Jordan og gjøre en ny analyse, for at identifiseringen skal være gjort formelt riktig. 

Det kan ta flere måneder, da politiet sannsynligvis må søke juridisk bistand fra myndighetene i Jordan for å kunne ta nye prøver.
  
Identiteten til mannen som ble funnet i en våtdrakt på Lista, er fortsatt ukjent. Våtdrakta med liket som ble funnet på Lista, ble kjøpt i Calais samtidig med våtdrakta Mouaz Al Balkhi ble funnet i. Dagbladet jobber videre med saken. 

Død: Den syriske flyktningen Mouaz Al Balkhi døde i forsøket på å komme seg fra Frankrike til England. Han ble 22 år gammel. Foto: Privat
Død: Den syriske flyktningen Mouaz Al Balkhi døde i forsøket på å komme seg fra Frankrike til England. Han ble 22 år gammel. Foto: Privat Vis mer