- For tredve år siden kastet folk egg på oss for vår innvandringspolitikk

- Nå får vi gjennomslag for tiltak vi har stått nærmest alene om, sier Frp's Harald Tom Nesvik.

EGG MOT HAGEN: Demonstranter kastet egg mot Frp's formann Carl I Hagen 1. mai 1995, ikke minst for hans strenge innvandringspolitikk og krasse språk om innvandrere. Nå mener Frp at de etter trevde år har fått gjennomslag for en streng asylpolitikk.
Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
EGG MOT HAGEN: Demonstranter kastet egg mot Frp's formann Carl I Hagen 1. mai 1995, ikke minst for hans strenge innvandringspolitikk og krasse språk om innvandrere. Nå mener Frp at de etter trevde år har fått gjennomslag for en streng asylpolitikk. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp jubler over forliket om asylinnstramming i Stortinget.

- Vi får nå Europas strengeste asylpolitikk, sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik da forliket om asylinnstramming ble lagt fram i ettermiddag.

Frp mener de etter trevde års alenegang i innvandringspolitikken endelig har fått bortimot fullt gjennomslag.

- Vi har fått gjennomslag for en politikk vi har stått nærmest alene om i tredve år. Nå er det 161 av 169 av representanter som slutter opp om mange av forslagene folk kastet egg på oss for ute på torgene.

- Fryktelig god begynnelse - Det sier seg selv at Frp har mange andre tiltak som vi ønsker gjennomført, som er enda strengere. Nå har vi gått sammen for å bli enige om en del tiltak, slik at vi kan sende et viktig signal ut over landets grenser. Denne lista er ikke uttømmende, men den er en fryktelig god begynnelse, sier en svært godt fornøyd Nesvik.

- Har de andre partiene nærmet seg Frp?

- Virkelighetsbildet vi har advart mot i mange år, har nå også begynt å sige inn hos andre. Vi har mistet kontroll i Europa når det gjelder innvandring, og vi har en flyktningkrise. Når det velferdsordningene i seg selv har en «pull-effekt», må vi få gjort noe med dem. Derfor er jeg så glad for at et stort flertall på Stortinget er med på disse innstrammingene. De er viktige for landet og for de generasjonene som skal vokse opp, sier Nesvik.

- Viktig for Norge - Hvor viktig er det for Frp som regjeringsparti å gå gjennomslag for sin asylpolitikk?

- Det er utrolig viktig, ikke for Frp, men for Norge, for norske innbyggere og de neste generasjonene som skal vokse opp. Hvis vi ikke har kontroll på innvandringen, har vi ikke kontroll på velferdsordningene for framtida. Da har vi ikke mulighet til å ta vare på den enkelte, sier Nesvik.

Han understreker at det var viktigst å få på plass innstrammingstiltak. Men avtalen sier også at partiene raskt skal i gang med forhandlinger om integrering.

- Når vi nå har fått på plass innstrammende tiltak, gleder jeg meg til å starte med integrering. Frp er veldig opptatt av integrering. Vi må sørge for at de som blir i Norge, blir integrert, respekterer det norske samfunnssystemet, norske lover og regler. Vi må sørge for at de kvinnene som i dag sitter hjemme, som har problemer med norsk og med å følge opp ungene sine i nærmiljøet, kommer ut i samfunnet og deltar, sier Nesvik.

- Frp har en annen retorikk enn andre Alle partiene på Stortinget unntatt SV og MdG stiller seg bak forliket om innstramming i asylpolitikken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at Ap har beveget seg i retning Frp i asylpolitikken.

- Jeg mener at når du ser på de tekstene som ligger til grunn for asyl- og innvandringspolitikken, og respekt for internasjonale konvensjoner, som denne regjeringen styrer på, så er det bred støtte for det i Stortinget. I tekstene og det vi er forpliktet av, er det bred støtte. Denne avtalen bekrefter det.

Frp har forpliktet seg - Men Frp har jo en retorikk og en måte å omtale disse utfordringene på, som skiller seg fra andre partier, ikke minst mitt eget. Men med denne avtalen har Frp forpliktet seg, sammen med de andre partiene, til å følge spilleregler og bokstaver som jeg tar dem på alvor for at de har gjort. Deres parlamentariske leder har deltatt veldig aktivt og konstruktivt i disse samtalene. Og vi skal holde hverandre ansvarlige for oppfølgingen.

- Så det er ikke Ap som har nærmet seg Frp i innvandrings- og asylpolitikken?

- Jeg har ikke tenkt å tegne sånne «nærme seg-piler» på dette. Her leser du en tekst, og ser hvem står bak. Ap har alltid vært opptatt av at regelverket må sikre at de som ikke har rett til opphold, fortrenger de som har det.

Ap: - Regjeringen handlet for sent - Vi har en kritisk situasjon på grensa. Ap handler i forhold til det. Det har vi fått til her. Det er også her en kritikk av Høyre og Frp. De sitter og styrer, men det måtte denne avalen til for å slå fast at de må styrke UDI og Politiets Utlendingsenhet, og de må finne nye samarbeidsformer på grensa for å håndtere det.
 
- Med denne avtalen går jeg ut fra at de ser gjør at de har en mye sterkere forpliktelse til å følge opp det, sier Støre.

Han mener den brede avtalen i Stortinget sender et signal ut om at de som ikke har krav på beskyttelse, ikke får opphold og skal returneres raskt. Støre understreker at avalen har knallharde føringer om at internasjonale forpliktelser skal overholdes.

-  At vi fikk til dette sammen, er bra for Norge, sier StøreDette fikk vi til sammen, bara for Norge, fast besluttsomhet, sier Støre.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener alle partiene har gitt og tatt i prosessen, også Frp.

- Tydelig signal Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener det er svært viktig for hele nasjonen at det politiske Norge står samlet og viser vei.

- Høyre og Frp kom med et felles utspill. Det aller meste av det er ivaretatt. Men jeg er veldig glad for at også andre partier har kommet med sine innspill. Det aller viktigste som er gjort i dag, er at vi har sendt et veldig tydelig signal til hele verden om at vi må ha en strammere asylpolitikkk, at vi respekterer asylretten, men at vi vil returnere de som ikke har beskyttelsesbehov, sier Helleland.

- Ap mener regjeringen har kommet for sent på banen, og kunne gjort mer uten avtale i Stortinget. Hva sier du til det?

- Jeg mener det ikke er noen god kritikk. Det har vært jobbet under høytrykk. UDI er fullstendig presset, og regjeringen gjør veldig mye nå, sier helleland.