- For tung

Ballettdanserinnen Anastasia har fått sparken angivelig fordi hun er for tung å løfte for de mannlige danserne. Hun veier 48 kilo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har danset ved Bolsjoiteateret i Moskva siden 1998. Denne uka fikk den russiske toppdanseren Anastasia Volotjkova sparken.

Anorektiske krav

Anatoly Iksanov, direktør ved det prestisjetunge Bolsjoiteateret sier de mannlige danserne klaget over at Anastasia var for høy og for tung å løfte. Jenta på 27 er 171 centimeter høy og veier altså bare 48 kilo. Bruker vi BMI-indeksen vil hun karakteriseres som undervektig.

Men ballettverdenen, akkurat som i modellyrket, har sine egne, ville standarder for hva en kvinne skal veie. På ballettskalaen er nok Anastasia i største laget, ikke minst fordi hun er såpass høy.

Og krangelen mellom Anastasia og arbeidsgiveren går direkte i media. Nå sier ballettdanserinnen at hun vil saksøke sin tidligere arbeidsgiver. Hun mener Iksanovs påstand er tull og løgn, og føler seg utsatt for en bakvaskingskampanje.

- Det er en myte at partnere ikke vil danse med meg. Managerene prøver å overtale dem til å ikke danse med meg, sier danserinnen, som også sier teateret hevder hun er høyere enn hun egentlig er.

Uenig om vilkår

Mens Anastasia hevder det er satt igang en kampanje for å bli kvitt henne, kan det være kontraktsproblemer det egentlig dreier seg om.

Iksanov sier han sa opp Anastasia fordi hun krevde for mye, og fordi hun ikke har skrevet under en ny kontrakt selv om den gamle gikk ut i juni.

Stjernen selv hevder hun bare fikk tilbud om kontrakt til desember, i steden for en valig ettårs-avtale.

- Jeg ville bare ha en kontrakt på samme grunnlag som de andre, sier hun ifølge BBC.

- Høye krav

Anastasia deltok på et direktesendt tv-programm på den russiske TV-kanalen NTV tidligere denne uka sammen med Alexander Gafin, direktør for Bolsjoiteaterets stiftelse.

Gafin sa ballerinaen hadde høye tanker om seg selv, mens Anastasia sa hun var utsatt for et plot.

Men fortsatt kan det være håp for enighet.

Anastasia sier hun vil godta en kontrakt ut deesember så lenge hun får de samme rettighetene som de andre toppdanserne ved balletten.

- Et kompromiss er naturligvis mulig, sa Gafin.

Mektige venner

Anastasia begynte å danse for Bolsjoi i 1998. Ballett er Russlands nasjonale besettelse og Anastasia har fått en horder av fans og er yndling i mediene. Andre igjen, liker ikke danseren, kanskje fordi hun har blitt for mye kjendis i det siste åra.

Før murens fall ble balletten subsidiert av staten som holdt den i live i vanskelige tider. Men Sovjetunionen blandet seg også opp i det kunstneriske. Stalin selv skal ha krevd en lykkeligere slutt på «Svanesjøen». I flere tiår døde ikke Odette og Siegfried, de gikk istedenfor sammen inn i den vakre solnedgangen, skriver New York Times.

Balletten har alltid vært et hvepsebol av rykter og konspirasjonsteorier. Når en danserinne forsvant fra scenen Sovjet-tida ble det alltid snakket om det hemmelige politiet. Nå for tida forsøker teateret å tjene penger, og Anastasia har blitt kjent for sine høye krav. Men hun kan ende opp med å få det som hun vil, for hun skal visstnok ha mektige venner. Gasselskapet Gazprom har sponset flere av Anastasias soloopptredener og hun skal også ha nære bånd til oljesjefer og folk som Jim Carrey!

<B>TOPPDANSER:</B> Anastasia har danset i Svansjøen og en rekke andre store oppsetninger ved Bolsjoi-teateret.
ÅPEN KRANGEL:</B> I går holdt danserinnen en pressekonferanse i Moskva der hun snakket ut om oppsigelsen. Selv hevder hun den gamle arbeidsgiveren sprer løgn om henne.