FOR TURBAN, MOT HIJAB:  Heikki Holmås og et flertall i Oslo SV vil tillate religiøse hodeplagg i for offentlige tjenestemenn, men vil ikke at små jenter skal gå med hijab i barneskolen. Her fra et demonstrasjonstog og fakkeltog i Oslo.  Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
FOR TURBAN, MOT HIJAB: Heikki Holmås og et flertall i Oslo SV vil tillate religiøse hodeplagg i for offentlige tjenestemenn, men vil ikke at små jenter skal gå med hijab i barneskolen. Her fra et demonstrasjonstog og fakkeltog i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

For turban i politiet, mot hijab i skolen

Leder av Stortingets kommunalkomite, Heikki Holmås, vil ikke forby alle religiøse hodeplagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Oslo SVs forslag om å vurdere et forbud mot hijab i barneskolen har virkelig satt sinnene i kok den siste uka, særlig i SV. Langt mindre oppmerksomhet har Oslo SVs forslag om å samtidig tillate religiøse hodeplagg i politi og ved domstoler.

- Hvorfor er det greit med turban i politiet, mens det ikke er greit med hijab i skolen?

- Det handler om at barn skal få være barn. De er i stor grad prisgitt foreldrenes valg. Der følger jeg Kristin Halvorsen argumentasjon om at hijab er et plagg man går med for å kle seg sømmelig, sier avtroppende leder i Oslo SV, Heikki Holmås, til Dagbladet.

Voksne kan velge- Vi er skeptiske til en utvikling med flere religiøse symboler i offentligheten, men samtidig lander vi på den konklusjonen at vi ikke vil innføre et generelt forbud mot religiøse hodeplagg. Vi mener at voksne kvinner og menn selv må velge om de vil bruke hijab eller turban på jobben i politiet eller ved en domstol, sier Holmås.

Han viser til at også Oslo-politiet har stilt seg positive til uniformer med religiøse hodeplagg.

Går nye veier Holmås mener SV sårt trenger å gå nye veier i integreringsdebatten.

- Det er viktig for meg som leder av kommunalkomiteen på Stortinget, SV inkluderingsminister og andre i SV som jobber på disse områdene at vi faktisk tør å ta debatten og lander på noen standpunkter i debatten om religiøse hodeplagg, sier Holmås til Dagbladet og legger til:

- SV har ikke ment noe om dette tidligere. Det er først denne uka at SV har ment noe om hijab, sier Holmås. 

Splitter Oslo SV
Forslaget splitter SVs største fylkeslag. I uttalelsen som skal behandles på Oslo SVs årsmøte neste helg, er fylkeslaget delt i innstillingen. Et flertall på seks støtter forslaget om at «det bør være rom for å bruke religiøse hodeplagg som er tilpasset i politiet og domstolen». Et mindretall på tre, mener at «politi og dommere ikke skal tilkjennegi religiøse eller politiske standpunkter knyttet til utøvelsen av sitt virke».

Men et samlet fylkesstyre er ifølge uttalelsen enig om at man bør «vurdere et forbud mot hijab i skolen».