For tynn i Sverige

Årets julemodell fra Hennes & Mauritz, Georgina Grenville (22), er for tynn for Sverige. Nabolandet skal rive ned alle Georgina-plakatene og bytte dem ut med den langt frodigere modellen Sophie Dahl (20).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er debatten om kronprinsesse Victorias spiseforstyrrelser. Men i Norge blir syltynne Georgina hengende.

- Det er helt ukjent for oss at Sverige skal skifte ut årets modell. Vi har ingen planer om å bytte ut Georgina Grenville, sier administrerende direktør i Hennes & Mauritz i Norge, Håkan Qvist, til Dagbladet.

Han har ikke reflektert over at firmaets modell er urimelig tynn og mager der hun står i kjempeformat. I bare undertøyet.

Større modell

Det har derimot svenskene.
- Vi ville ikke stå for et tynt kvinneideal. Derfor bytter vi til en større modell i Sverige, sier informasjonsansvarlig på H&M i Sverige, Kristina Stenvinkel til Expressen.

Hun legger vekt på at det er vanskelig å finne store modeller.
H&M-ledelsen i Sverige vil ikke bekrefte at sjokket og mediekjøret rundt prinsesse Victorias sykelige vekttap har noe med modell-byttet å gjøre. Det er likevel vanskelig å se at det kan ha noen annen årsak, skriver Aftonbladet, og legger vekt på at Sverige er det eneste av 11 land som bytter H&M-modell i år. Det er første gangen ikke alle land har samme julemodell.

Offentlig debatt

- Vi mener en frodigere modell passer det svenske markedet bedre, sier Stenvinkel og legger vekt på at det har vært en offentlig debatt om tynne modeller i Sverige. Den debatten er lagt til grunn for valget av Sophie Dahl.
Den frodige Dahl er barnebarnet til forfatteren Roald Dahl, og har det siste året gjort stor suksess nettopp ved å være høy, fyldig og stor.

- Hvorfor er ikke denne debatten like interessant i Norge, Qvist?

- Vi synes ikke Georgina Grenville er for tynn. Vi trodde at bråk skulle unngås i år. Modellen vår er, etter vår mening, enkel, søt og vanlig. Jeg vet at Sophie Dahl også ble fotografert, men Georgina ble valgt fordi hun hadde på seg klær vi har mest av, sier Qvist.

Svenske H&M har allerede hengt opp tynne Georgina mange steder, og foreløpig lar Sophie vente på seg, ifølge meldinger fra Stockholm.

Sophie Dahl er stor nok for svenskene.
H&M-reklamen