Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For tynn til å få hjelp

Heidi Christine er 24 år og veier 40 kilo. Behandling er avslått fordi hun er for tynn. Etter sju år med spisevegring har IT-studenten fått seinskader av sin sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har Heidi Christine en times psykologhjelp i uka. Det er altfor lite, mener hun selv. Men søknad om flere timer er avslått fordi de ansvarlige ved Tøyen distriktspsykiatriske senter (TDPS) er redde for at Heidi Christine skal binde seg for tett til den kvinnelige psykologen som skal slutte i august.

- Endelig er det en som forstår meg. Jeg gruer meg fælt til hun skal slutte. Jeg er så sliten av å få nye hjelpere, sier den fortvilte ungjenta.

I Heidi Christines hode sitter det en «demon», som forteller henne at det er galt å spise. Resepten for å holde «demonen» i sjakk har vært fysisk aktivitet.

Et paradoks

Fordi sykdommen har påført Heidi Christine store skader, greier hun ikke lenger å gå de milelange turene.

- Kroppen er så sliten, jeg må holde meg i ro. Da legger jeg også på meg, sier Heidi Christine, som endelig innser at skal hun overleve, så må hun spise.

Flyttet

Bjørn (57) og Toril (53) Myrvold har satset mye på å hjelpe datteren sin. Blant annet solgte de huset sitt og flyttet til Oslo, fordi de hadde hørt at pasienter med diagnosen anorexia nervosa fikk bedre behandling der. Men hjelpen er uteblitt, og nå er de slitne og utmattet.

- Vi håpet på en plass på Modum Bads Nervesanatorium (MBN), hvor de har et spesialtilbud til pasienter med anoreksi. Men søknaden er avslått fordi Heidi Christine er for tynn. Men hvorfor kan ikke helsevesenet ta ansvaret å «fete» henne opp til en akseptabel vekt? spør de fortvilte foreldrene.

Sliten og oppgitt

Det var etter jul Heidi Christine merket forandringen. Hun som alltid har vært i god fysisk form, greide plutselig ikke å forsere mer enn to trapper i slengen.

- Helst vil jeg ligge i senga hele dagen. Livet har blitt et ork, sier den 24-årige studenten som også har fått store problemer med å konsentrere seg.

Heidi Christine er redd for framtida og gråter mye.

- Min utvikling har stanset. Jeg er fremdeles bare 18 år, sier hun.

Frist 1. juli

Nå har Heidi Christine fått frist til 1. juli med å komme opp i en matchvekt på 45 kilo.

- Da kan vi søke MBN på nytt, men må stille bakerst i køen. Ventelistene er lange. Vi innser at hun er blant «verstingene» og derfor vanskelig å behandle. Men vi kan jo ikke se på at datteren vår sulter seg til døde, sier de fortvilte foreldrene.

ROP OM HJELP: Hunden Tina trøster i en vanskelig hverdag. - Det hjelper å ha noe annet å tenke på, sier Heidi Christine.