Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For ukritiske til USA

- Selv om vi er med på å bekjempe terrorisme og Osama bin Laden, kan vi ikke legge oss i kjølvannet av USA. Norge må ha en mer selvstendig linje, sier professor i petroleumsøkonomi Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må si fra og mane til fornuft og måtehold. Målet er å finne gjerningsmennene bak angrepene den 11. september, ikke å ødelegge Afghanistan. Vi har vært for ukritiske til USA, også historisk, sier den frittalende og kjente oljeeksperten.

- Men er det ikke viktig å bekjempe internasjonal terrorisme?

- Det er ingen internasjonal terrorisme. Det er et diffust begrep. De fleste land i verden har ikke terrorisme og heller intet grunnlag for den. Vi må selvsagt finne og straffe de som står bak terrorismen, men vi må også fjerne grunnlaget. Det er det mange som glemmer.

- Er olje- og gassvirksomheten en god grunn for Norge til å føre en selvstendig politikk når det gjelder krigen mot terror?

- Norge kommer i en særstilling med store oljeinntekter. Interessen for gass øker, og Norge vil bli et enda mer sentralt land i internasjonal olje- og gassvirksomhet. Om noen år kan vi kanskje framstå som OECD-områdets nest største produsent av olje og gass etter USA, men foran Mexico. Utsiktene for Norge er ganske annerledes enn for de fleste andre land. Vi framstår som en sikrere leverandør av olje og gass enn landene i Midtøsten når det er uro der nede. Vi er også nærmere markedene.

- Du har nettopp vært i Iran. Hvilket inntrykk har du?

- Iran er nok på vei til å bli et demokrati. Jeg er imponert over utviklingen de siste årene. Det store flertall av iranere ønsker en forandring i demokratisk lei, og den kommer nok etter hvert, men det er uvisst når og på hvilken måte. Fornyelsen av de amerikanske sanksjonslovene mot Iran og Libya er meningsløse og skyldes et sterkt pro-israelsk press i Washington. USA trenger venner og olje.

- Hva kan Norge gjøre i Iran?

- Norge har en enestående mulighet til å markere seg ved å ta med seg teknologi og erfaringer til andre oljeproduserende land. Vi har ingen kolonial fortid, og det er en stor fordel. Det merkes i Iran. Norge kan være eksportør ikke bare av olje og gass, men også av kompetanse og ekspertise, slik det er tilfelle med Statoil i Iran. På iransk hold er det stor glede over Statoils innsats innenfor opplæring.

- Hva vil skje med oljeprisen i tida framover?

- Hvis krigen fortsetter, øker sjansene for en høy oljepris. Forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran er blitt bedre. Iran har ikke mye å gå på og trenger en høy oljepris. I dagens situasjon har også Saudi-Arabia sterke argumenter for å stramme til og få prisen på olje opp mot 25 dollar fatet. Dette kan også være ment som et varsel til USA. Så lenge krigen varer ved i Afghanistan og det ikke er noen løsning i Palestina, må Saudi-Arabia ta en viss avstand fra den amerikanske politikken.

- Hvilke økonomiske forandringer ser vi i USA etter 11. september?

- Forholdet mellom stat og marked er inne i en sterk forandring. Selv de konservative republikanerne går nå inn for at både flyindustrien og forsikringsselskapene reddes av staten. Det dreier seg om regulering og støtte. Jeg tror det er slutt på den ensidige markedsliberalismen fra Thatchers og Reagans tid.

- Hva er det verste som kan skje i terrorkrigen?

- Et skrekkscenario som ikke kan utelukkes, er følgende: Krigen utvides, og USA går til aksjon mot Bagdad, Tyrkia okkuperer Nord-Irak der det er mye olje, og Israel benytter anledningen til å kaste ut en million palestinere. Oljeprisen stiger sterkt, og verdensøkonomien går dårlig. Det motsatte scenarioet er at USA lykkes i Afghanistan og at USA klarer å tvinge Israel til en løsning med palestinerne. Oljeprisen stabiliseres på et moderat nivå og bidrar til at verdensøkonomien tar seg opp.

Hele Norges coronakart