- Før vi engang åpnet julegavene, beklaget mormor at hun ikke hadde råd til mer

Mange familier føler på julens gavepress.

JULEGAVEPRESS: Tone Helen Sletvold (40) var på Sandvika Storsenter  for å handle julegaver ti sine to sønner. - Kjøpepresset treffer barna, sier Sletvold. Kjæresten, René Johansen, forsøker å ikke tenke på hvor mye penger som går med på julegavehandelen.    Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JULEGAVEPRESS: Tone Helen Sletvold (40) var på Sandvika Storsenter for å handle julegaver ti sine to sønner. - Kjøpepresset treffer barna, sier Sletvold. Kjæresten, René Johansen, forsøker å ikke tenke på hvor mye penger som går med på julegavehandelen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Med mindre enn to uker igjen til jul har mange begynt å planlegge julegaveinnkjøpene, eller kanskje gjort dem ferdig allerede. Like før jul i fjor skrev firebarnsfaren Frode Lyngstad et Facebook-innlegg til Elkjøp, der han kritiserte dem for å markedsføre en ny Mac til 8999 kroner som en julegave.

Innlegget ble likt mer enn 12 000 ganger. Lyngstad mener at slike priser gir gale signaler om hvor mye penger det er normalt å bruke på julegaver.

- Det irriterer meg at handelsstanden vil sette en standard for hva som er en flott julegave. Å blåse av 9000 på en julegave... Jeg synes ikke de skal normalisere en slik pris. De vet jo godt hva en gjennomsnittsfamilie bruker på en julegave, og det er ikke i nærheten av 9000 kroner, sier Lyngstad. 

Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øistein Schmidt, sier at folk kan velge hva de vil bruke penger på.

- Folk ønsker seg jo PC-er og mobiltelefoner til jul, men vi har også veldig mange gaver til et par hundre kroner, sier Schmidt til Dagbladet.

Nordmenn bruker mindre penger Norske barn kommer til å få gaver for til sammen 12,5 milliarder kroner i år. I snitt vil vi imidlertid bruke mindre på julegavehandelen i år enn i fjor. I 2014 brukte hver nordmann 7685 kroner - i snitt - på julegaver, mens vi i 2015 «bare» vil bruke 6360 kroner. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer