Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Før vi engang åpnet julegavene, beklaget mormor at hun ikke hadde råd til mer

Mange familier føler på julens gavepress.

JULEGAVEPRESS: Tone Helen Sletvold (40) var på Sandvika Storsenter  for å handle julegaver ti sine to sønner. - Kjøpepresset treffer barna, sier Sletvold. Kjæresten, René Johansen, forsøker å ikke tenke på hvor mye penger som går med på julegavehandelen.    Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JULEGAVEPRESS: Tone Helen Sletvold (40) var på Sandvika Storsenter for å handle julegaver ti sine to sønner. - Kjøpepresset treffer barna, sier Sletvold. Kjæresten, René Johansen, forsøker å ikke tenke på hvor mye penger som går med på julegavehandelen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Med mindre enn to uker igjen til jul har mange begynt å planlegge julegaveinnkjøpene, eller kanskje gjort dem ferdig allerede. Like før jul i fjor skrev firebarnsfaren Frode Lyngstad et Facebook-innlegg til Elkjøp, der han kritiserte dem for å markedsføre en ny Mac til 8999 kroner som en julegave.

Innlegget ble likt mer enn 12 000 ganger. Lyngstad mener at slike priser gir gale signaler om hvor mye penger det er normalt å bruke på julegaver.

- Det irriterer meg at handelsstanden vil sette en standard for hva som er en flott julegave. Å blåse av 9000 på en julegave... Jeg synes ikke de skal normalisere en slik pris. De vet jo godt hva en gjennomsnittsfamilie bruker på en julegave, og det er ikke i nærheten av 9000 kroner, sier Lyngstad. 

Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øistein Schmidt, sier at folk kan velge hva de vil bruke penger på.

- Folk ønsker seg jo PC-er og mobiltelefoner til jul, men vi har også veldig mange gaver til et par hundre kroner, sier Schmidt til Dagbladet.

Nordmenn bruker mindre penger Norske barn kommer til å få gaver for til sammen 12,5 milliarder kroner i år. I snitt vil vi imidlertid bruke mindre på julegavehandelen i år enn i fjor. I 2014 brukte hver nordmann 7685 kroner - i snitt - på julegaver, mens vi i 2015 «bare» vil bruke 6360 kroner

Lyngstad forteller at han og hans kone er opptatte av at barna skal få gode holdninger til penger. Om barna ønsker seg dyre ting, må de selv spare til det, og så kan foreldrene bidra litt. Dette har blitt vanligere, ifølge Schmidt.

- Våre undersøkelser viser at det er mange som spleiser på gaver. For eksempel tar foreldrene med seg barn som har spart opp litt penger, og så spleiser de på en litt dyrere julegave, sier Schmidt.

Sandmæl forteller at det finnes barn som får så mange gaver at de glemmer hvem de har fått alt fra, og ikke greier å sette like mye pris på det de får. Da er det lett å tro at barna er bortskjemte, men Sandmæl understreker at det ikke er deres feil at det blir slik. Foreldre må selv sette sine egne standarder for hvordan de vil at julen skal være. Lyngstad trekker frem at også de eldre kan oppleve gavepresset i juletiden.

NÆRE VERDIER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at man i stedet for å fokusere på julegavers kroneverdi, bør fokusere mer på de ekte verdiene som forbindes med jula.  
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
NÆRE VERDIER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at man i stedet for å fokusere på julegavers kroneverdi, bør fokusere mer på de ekte verdiene som forbindes med jula. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Besteforeldre og enslige besteforeldre som ser TV-reklamene kan tro at det er sånn det har blitt, at gavene skal være så dyre nå. Mange besteforeldre synes dette er vanskelig. Et år beklaget mormoren min seg før vi engang hadde åpnet gavene, og sa at hun var lei for at hun ikke hadde råd til noe mer enn det vi fikk, sier Lyngstad.

- Stiller store forventninger Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller at mange føler på et gavepress i forbindelse med julen, en forventning om at gavene «må» bli dyrere og bedre for hvert år.

- Jeg tror foreldre ofte stiller større forventninger til seg selv, enn det barna gjør. Julen trenger ikke å ha en høy prislapp, men jeg forstår godt at vi ønsker å ettergi barnas ønsker. Står det dyre ting på ønskelisten som du enten ikke har penger til eller ikke ønsker å gi av verdimessige grunner, må du i forkant dempe forventningene. Mange gir barna det de trenger gjennom året, og det som står igjen på ønskelisten til jul er da ofte de dyre tingene, sier Sandmæl til Dagbladet.

Hun råder foreldre som synes gavepresset er for stort og heller ønsker å fokusere på andre verdier i juletiden, til å begrense gaveinnkjøpene. Det er i tillegg viktig å unngå en situasjon der det forventes at barna skal ønske seg mange ting. Når vi alle har det vi trenger, vet vi ikke alltid hva vi ønsker oss. Dermed er det lett at vi velger produkter markedsført som «den perfekte julegave».

På spørsmålet om det er butikkene eller foreldrene som har skapt gavepresset, er Sandmæls svar tydelig:

- Gavehysteriet er noe vi som foreldre selv har skapt. Det er viktig å huske at de ekte verdiene teller i jula, ikke en gaves kroneverdi, sier Sandmæl til Dagbladet.

FAMILIEFAR: I fjor skrev Frode Lyngstad (innfelt) et Facebook-innlegg til Elkjøp, der han kritiserte dem for å markedsføre produkter til flere tusen kroner som mulige julegaver. Han forteller at han og kona prøver å gi barna i familien et skikkelig inntrykk av hvor fort penger kan brukes opp. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet, og privat.
FAMILIEFAR: I fjor skrev Frode Lyngstad (innfelt) et Facebook-innlegg til Elkjøp, der han kritiserte dem for å markedsføre produkter til flere tusen kroner som mulige julegaver. Han forteller at han og kona prøver å gi barna i familien et skikkelig inntrykk av hvor fort penger kan brukes opp. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet, og privat. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media