Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forakt for FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Amerikanske politikere i Washington har nok en gang demonstrert sin forakt for FN og satt sin egen president i forlegenhet. President Bill Clinton forsøker å få betalt USAs gjeld til FN, men politikerne i Kongressen vendte tommelen ned.
  • USA er det land i FN som har størst gjeld. Etter beinhardt press fra USA gjennomfører FN nå et omfattende reformprogram. Verdensorganisasjonen trengte unektelig en ommøblering på denne måten, men andre land ventet å få noe igjen for sin velvillighet, i det minste at USA er med på å betale regningene.
  • USA er verdens mektigste stat, og Clinton stortrives i rollen som presidenten alle lytter til og som tar de viktigste avgjørelsene i internasjonal politikk. Ved alle større FN-konferanser i New York er opplegget bestandig det samme: Først taler andre lands presidenter og statsministrer, så setter alle seg forventningsfullt ned og venter på den amerikanske presidenten. Halve Manhattan er stengt av New York-politiet når Clintons bil endelig kommer, for han taler helst helt til slutt. Men den mektige mann kommer altså med tom lommebok, han får ikke lov til å gjøre opp for seg.
  • Det er pinlig for presidenten og dårlig PR for USA, og det er politikerne i Washington vel vitende om. Men de bruker FN i sitt eget politiske spill. I sin maktarroganse overser de det faktum at USA er forpliktet gjennom FN-pakten til å betale sin del av FNs drift. Samtidig opptrer de som et slags øverste, styrende organ for FN.
  • Dermed viser de ikke bare forakt for FN, men også for andre lands regjeringer og parlamenter. Etter krigen mot Saddam Hussein, som skjedde i regi av FN, klarte daværende president George Bush å få betalt noe av USAs gjeld til FN. I dag, når USA på ny utfordres av diktatoren i Bagdad og søker støtte i FN, tar politikerne i Washington nok en gang mer hensyn til seg selv enn sitt lands regjering.
  • Det er ingen hemmelighet at resten av FN-landene for lengst har gått lei av maktarrogansen i Washington. Forhåpentligvis vil mange nok politikere der etter hvert innse at det amerikanske spillet om FN egentlig er mest pinlig for dem selv, slik at USA får betalt hele gjelda si - og de kommende regningene ved forfallsdato.
Hele Norges coronakart