Forakt for FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Amerikanske politikere i Washington har nok en gang demonstrert sin forakt for FN og satt sin egen president i forlegenhet. President Bill Clinton forsøker å få betalt USAs gjeld til FN, men politikerne i Kongressen vendte tommelen ned.
  • USA er det land i FN som har størst gjeld. Etter beinhardt press fra USA gjennomfører FN nå et omfattende reformprogram. Verdensorganisasjonen trengte unektelig en ommøblering på denne måten, men andre land ventet å få noe igjen for sin velvillighet, i det minste at USA er med på å betale regningene.
  • USA er verdens mektigste stat, og Clinton stortrives i rollen som presidenten alle lytter til og som tar de viktigste avgjørelsene i internasjonal politikk. Ved alle større FN-konferanser i New York er opplegget bestandig det samme: Først taler andre lands presidenter og statsministrer, så setter alle seg forventningsfullt ned og venter på den amerikanske presidenten. Halve Manhattan er stengt av New York-politiet når Clintons bil endelig kommer, for han taler helst helt til slutt. Men den mektige mann kommer altså med tom lommebok, han får ikke lov til å gjøre opp for seg.
  • Det er pinlig for presidenten og dårlig PR for USA, og det er politikerne i Washington vel vitende om. Men de bruker FN i sitt eget politiske spill. I sin maktarroganse overser de det faktum at USA er forpliktet gjennom FN-pakten til å betale sin del av FNs drift. Samtidig opptrer de som et slags øverste, styrende organ for FN.
  • Dermed viser de ikke bare forakt for FN, men også for andre lands regjeringer og parlamenter. Etter krigen mot Saddam Hussein, som skjedde i regi av FN, klarte daværende president George Bush å få betalt noe av USAs gjeld til FN. I dag, når USA på ny utfordres av diktatoren i Bagdad og søker støtte i FN, tar politikerne i Washington nok en gang mer hensyn til seg selv enn sitt lands regjering.
  • Det er ingen hemmelighet at resten av FN-landene for lengst har gått lei av maktarrogansen i Washington. Forhåpentligvis vil mange nok politikere der etter hvert innse at det amerikanske spillet om FN egentlig er mest pinlig for dem selv, slik at USA får betalt hele gjelda si - og de kommende regningene ved forfallsdato.