Forakt for kvinner

Amerikanske kvinners rett til selvbestemt abort er i ferd med å undergraves av Bush-regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MED MORALENS FANE

høyt hevet er den meget konservative Bush-administrasjonen i ferd med plukke fra hverandre den amerikanske abortloven fra 1973. Opplyste amerikanere fryktet allerede under valgkampen i 2000 at det første George W. Bush ville gjøre som president, var å sørge for et flertall konservative dommere i Høyesterett. Det mangler bare en stemme, og vips, er USA tilbake til strikkepinner og kloke koner. Det har heldigvis ikke skjedd, selv om flere av høyesterettsdommerne har rundet åttitallsmerket.

HAN HADDE NOK

rett, abortlegen Morris Wortman, som holder til nord i delstaten New York, da han i 2001 sa: «Høyesterett kommer ikke til å endre abortloven i USA, men den kan gi den enkelte delstat stor frihet i å bestemme hvilken tilgang kvinner skal ha til å ta abort. Det kommer til å bli vanskeligere og vanskeligere. Både for pasienter og leger.» To år tidligere viste han meg pistolen han hadde festet til ankelen for å verne seg mot voldelige abortmotstandere. En kollega av ham var blitt skutt ned og drept i sitt eget hjem året før. Og det var USAs hjemlige terrorister som hadde abortleger som målskiver.

STØYEN FRA KAMPEN

mot terror på det mer internasjonale plan har gitt president Bush og hans erkekonservative abortmotstander av en justisminister, John Ashcroft, muligheten til å smuldre opp kvinners rett til selvbestemt abort uten at så mange merker det.

Siste angrep kom for ei drøy uke siden. Da underskrev USAs president en føderal lov som gjør det til en separat forbrytelse å skade eller å drepe et foster under et angrep på en gravid kvinne. Fosteret blir fra befruktningsstadiet ansett som en egen person. Det er det kraftigste angrepet på abortloven så langt. Et drap er et drap og det finnes det strenge lover mot. Nå har både Representantenes hus og Senatet gitt samtykke til at drap på en gravid kvinne er et dobbeltdrap.

Min venn Wortman har helt rett. Det finnes langt sluere måter å ta livet av den amerikanske abortloven på enn å la Høyesterett være bøddelen.

HVA MED DENNE METODEN?

På USAs nasjonale kreftinstitutts hjemmesider lå det for halvannet år siden ute informasjon om at det ikke er funnet noen sammenheng mellom abort og brystkreft. New York Times fant ut at informasjonen plutselig var fjernet og antydet sensur. Det medisinske tidsskriftet The Lancet brakte nylig en undersøkelse som igjen bekrefter den manglende sammenhengen mellom abort og brystkreft. Men president Bush og hans moralske voktere har kommet så langt at amerikanske kvinner virkelig har noe å frykte.

Vender vi blikket hjem mot debatten om bioteknologi, finner vi kanskje en ubehagelig kvinneforakt vi ikke venter i det som beskrives som verdens beste land for kvinner.

Blåser det en Bush-vind over Norge også?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer