Anthony Fauci om Trump

- Forakt

- Ikke sett noe liknende på mine 40 år.

IKKE PERLEVENNER: Topp-epidemiolog Anthony Fauci snakker nå ut om perioden under Donald Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon / NTB
IKKE PERLEVENNER: Topp-epidemiolog Anthony Fauci snakker nå ut om perioden under Donald Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

USAs smittevernsjef og epidemiolog Anthony Fauci sier i et intervju med TV-kanalen MSNBC at presset fra tidligere president Donald Trump og hans administrasjon under pandemien var «ukomfortabelt».

President Joe Bidens nye smittevernsjef hevder Trump-administrasjonen prøvde å overtale han til å beskrive smittesituasjonen i landet som mye bedre enn det den egentlig var.

- Forakt

- Dette er min sjuende administrasjon. Det har aldri vært en slik forakt for vitenskapen. Jeg har ikke sett noe lignende på de nesten 40 åra jeg har gjort dette, sier Fauci i intervjuet med TV-kanalen.

Fauci spilte en stor rolle for Trump under starten av pandemien, men ble stadig mindre og mindre synlig etter at Trump flere ganger kritiserte og motsa ham. Trump spøkte også med å sparke ham.

STIKK: Her får Anthony Fauci Pfizer-vaksina. Video: AP Vis mer

Biden har på sin side gjort det klart at Fauci blir en nøkkelperson for ham i kampen mot coronaviruset.

- Dere kommer til å høre mer fra ham, har Biden uttalt.

Gjentatte ganger både kritiserte og motsa Trump sin egen ekspert. I midten av juli gikk Det hvite hus til det mildt sagt oppsiktsvekkende steget å lage en over alle de gale uttalelsene de mener Fauci har kommet med.

En dag etter at Joe Biden ble innsatt med president, kom han torsdag med en etterlengtet strategi for å håndtere coronaviruset.

Nær rådgiver

USA: President Joe Biden reagerte kraftig på et spørsmål fra journalisten i salen. Vis mer

Fauci blir en av Bidens aller nærmeste rådgivere i kampen mot pandemien.

Ifølge Washington-avisa The Hill understreket Bidens pressesekretær Jen Paski dette tidligere torsdag.

- Vi må sørge for at vi har folkehelseeksperter, medisinske eksperter foran i kommunikasjonen om prosessen vi går i gang med, for å få pandemien under kontroll, sier Psaki.

VILL HYLLEST: Amanda Gorman (22) hylles etter at hun leste opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien til Joe Biden. Video: AP Vis mer

Ifølge The Hill er Fauci en av landets aller høyest ansette epidemiologer. Han var tidlig inne da pandemien brøt ut og spredde seg i USA. Men uttalelsene hans ble en kontrast til Trumps om at alt var tilsynelatende helt rosenrødt.

På grunn av Trumps håndtering av Fauci, anses Bidens tillit til epidemiologen som et tydelig stikk til landets tidligere president.

- Tragisk feilslått

Fauci selv kom med et aldri så lite stikk mot Trump på en pressekonferanse der han selv talte torsdag. Han fikk spørsmål om det ville hjulpet om Amazon kom inn med midler i coronahåndteringen tidligere.

- Det kan jeg ikke svare på, for det ville blitt synsing. Vet du ikke svaret, ikke gjett. Her vil du merke en forskjell fra forrige administrasjon. Vi kommer ikke til å gjøre det, sier Fauci.

Fauci ble også spurt om forskjellene på den nye administrasjonen og Trumps nylig avgåtte.

- La vitenskapen snakke. Det er en god følelse, sier Fauci.

Biden kalte torsdag Trump-administrasjonens coronahåndtering for «tragisk feilslått». Biden svartmaler også utrullingen av vaksinene i USA.

- Det siste året, har vi ikke kunnet stole på regjeringen til å håndtere dette ordentlig, sier Biden.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer