Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forakten for folket

Har Dagsavisens sjefredaktør fått solstikk - midt i september? I en kommentarartikkel i går er Steinar Hansson så oppgitt over det norske folk at han vil oppløse det og velge seg et nytt. Bakgrunnen er meningsmålinger som viser at Fremskrittspartiet nå er landets største politiske parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg finleser Hanssons verbale forargelse for å finne tegn på forsonende ironi. Men nei, redaktøren mener virkelig at det norske folk nå kan betraktes med undrende avsky. Han mener at vettet allerede har tatt utflytting fra Nord-Norge og at det er grunn til å skamme seg over å være norsk borger.

På en måte er det befriende at en så sentral aktør på den politiske venstreside som Steinar Hansson nå bekjenner sin forakt for folket. Jeg tenker på den snørrhovne elitismen som dessverre preger deler av venstresiden - den som til enhver tid definerer hva som er politisk korrekt. Det er snakk om en nesten aristokratisk posisjon hvor folket aksepteres så lenge det oppfører seg dannet i politisk forstand. Nå gjør det opprør, og Steinar Hansson vurderer å emigrere.

Ingen kan være i tvil om denne avisens holdning til FrP og Carl I. Hagen. Dagbladet har hatt en klar front mot partiet helt siden Anders Lange styrket seg på egglikør og svingte vikingsverdet på landets TV-skjermer. I dag er det avgjort grunn til å være bekymret over den oppslutning partiet får på meningsmålingene. Holder den seg fram til valget neste høst, risikerer vi at landet blir styrt av en koalisjon av Høyre og Fremskrittspartiet.

Allikevel faller det oss ikke inn å avskrive velgernes evne til selv å vurdere sine politiske interesser. Problemet med Carl I. Hagen er jo ikke bare at han har mange reaksjonære standpunkter, men at han en gang i mellom har rett. Det norske folk vil ikke akseptere at kapasitet og standard på norske sykehus for ofte er under enhver kritikk. Og hvorfor skulle de det? Det er heller ingen grunn til å finne seg i at skal ta måneder og år å behandle en byggemelding, eller at vi er for rike til å bygge ut landets infrastruktur.

Det er nemlig feil at det er FrP's latent, rasistiske innvandringspolitikk som er Carl I. Hagens viktigste velgermagnet. Det er regjeringens og de øvrige partienes handlingslammelse på en lang rekke områder som gjør at velgerne vender dem ryggen.

Å legge skylda på folket, slik Dagsavisens sjefredaktør gjør, er i sin ytterste konsekvens å gi opp troen på demokratiet og fornuften. Man må f. eks. ha murt seg inne i Sinsenkrysset for å hevde at vettet har tatt utflytting fra våre nordligste landsdeler. Slikt er bare bensin på det bålet Carl I. Hagen nå varmer seg ved. Han og partiet kan bare bekjempes med politiske midler, evne til reformer og handlingsdyktighet. Den folkelige misnøyen må tas på alvor, ikke avskrives med forakt.