Foraktet spionsjef skal roe egypterne

Egypts nye visepresident er populær i USA og Israel - men foraktet i Egypt.

SVERGES INN: Her sverges Egypts etterretningssjef Omar Suleiman (t.v.) inn som visepresident. President Hosni Mubarak står til høyre.Foto: AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN AL-MASRIYA TV
SVERGES INN: Her sverges Egypts etterretningssjef Omar Suleiman (t.v.) inn som visepresident. President Hosni Mubarak står til høyre.Foto: AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN AL-MASRIYA TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utnevnelsen av nye ministre, og av spionsjefen Omar Suleiman som visepresident, vekker ingen entusiasme blant folk Dagbladet har snakket med i Kairo det siste døgnet.

- Dette er dinosaurene i egyptisk politikk, er en av de typiske reaksjonene.

Sannsynlig president
Et «absurd valg», skriver den kjente utenrikskorrespondenten Robert Fisk om utnevnelsen av Omar Suleiman, i dagens utgave av britiske Independent on Sunday.

Blant demonstrantene som omga Fisk i Kairo sentrum igår ettermiddag, framkalte nyheten om utnevnelsen latter.

«Hvordan denne gamle apparatchiken skal kunne håndtere raseriet og gleden over frigjøringen av 80 millioner egyptere er umulig å forstå» skriver Fisk.

Trives i skyggene Ifølge flere kommentatorer er den mektige tidligere spionsjefen foraktet i Egypts befolkning.

Etter tallrike forhandlingsmøter med arabernes tradisjonelle fiende Israel, er han derimot godt likt i USA og Israel.

Plettfritt antrukket, med en karakteristisk mustasje, trives den regimelojale generalen angivelig bedre i dress enn i uniform.

Han beskrives også som en diskret forhandler som trives i skyggene.

Nå må han fram i lyset. Som visepresident er han president Hosni Mubaraks mest sannsynlige etterfølger - hvis ikke massedemonstrasjonene i Egypt de siste dagene tvinger fram et helt nytt styre.

Mektig, og gåtefull Omar Suleiman er ifølge nyhetsbyrået AFP født i 1936, og kommer fra en rik familie i byen Qena i det sørlige Egypt. Han gikk ut fra Kairos militær-akademi i 1955, og ble militær etterretningssjef i 1989.

I mange år var han en mektig, men også gåtefull spiller i den egyptiske makttoppen. De siste årene har han blitt mer synlig i Egypts offentlige liv.

Etterhvert som Mubaraks sønn Gamals sviktende popularitet har gjort ham mindre sannsynlig som Mubaraks etterfølger, har Suleiman også tidligere blitt tippet som Egypts nye hersker.

Ekstremistjakt I Egypt tilhører han Mubaraks innerste sirkel, og betraktes derfor som en pilar i et korrupt regime.

Suleiman står ifølge nyhetsbyrået AFP bak en serie av våpenhviler de siste årene, og har vært en respektert samtalepartner i forhandlingene mellom USA, Israel og palestinerne.

For CIA har han vært en sentral støttespiller i jakten på muslimske ekstremister, blant annet da den radikale gruppen Gamaa Islamiya angrep turister i Egypt.

Lei av amerikanere Denne mannen er det Hosni Mubarak nå håper skal greie å roe befolkningen i Egypt, og gi dem tro på demokratiske reformer.

Responsen ble ikke den Mubarak hadde håpet på, da Suleiman ble innsatt lørdag ettermiddag.

- Verken Mubarak eller Suleiman, vi er lei av amerikanere, skrek mengden på Tahrir-plassen i Kairo, ifølge AFP.