Forandrer ikke situasjonen

Folkehelseinstituttet går ut i fra at smitten allerede er i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet" sier til Dagbladet.no at smittefunnet i Sverige ikke forandrer situasjonen i Norge.

- Vi har allerede oppført oss som om smitten allerede finnes her i landet. Derfor forandrer ikke dette beredskapen her hjemme, sier han til Dagbladet.no.

Stene-Larsen gjentar inastituttets oppfordring om at folk holder seg unna villfugl, og ikke nærmer seg død eller syke fugler - eller fugleavføring.

- Kommer man i kontakt med fugl, må man vaske hendene, understreker han.

- Vi hadde regnet med at smitten ville komme med trekkfuglene. At den allerede er påvist i Sverige betyr at den kommer tidligere enn beregnet. Den største risikoen er at fjørfebesetningen vår blir smittet.

Oppsøk lege

Folkehelseinstituttet understreker at sjansen for mennesker å bli smittet av fugleinfluensaen er svært lav, og Stene-Larsen mener det ikke er grunn til bli redd.

- Men blir man smittet er det en svært alvorlig sykdom. Da må man oppsøke lege. En smittet får symptomer etter 7-8 dager, med høy feber og lungebetennelse. Normalt får man ingen snufsing eller vondt i halsen, sier han.

For å bli smittet må man ha vært i kontakt med syk eller død fugl. Det er ikke påvist noen tilfeller til nå der viruset har smittet fra menneske til menneske.

HOLD DERE UNNA VILLFUGL: Sier direktør for Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen.