Forandret utseende

David Aleksander Toska (29) var helt ugjenkjennelig da han ble tatt av spansk politi på Solkysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sentrale personene i ransmiljøet har lang trening å komme seg unna politiet. David Aleksander Toska hadde ifølge vitner forandret utseende da han ble pågrepet i Malaga. Toska har også tidligere skiftet stil med å la håret gro og kle seg annerledes, for å gjøre seg mindre gjenkjennelig.

- Det er åpenbart at en mann som Toska forandrer utseendet sitt når han vet vi er på jakt etter ham. Han var ukjenkjennelig da politiet pågrep ham, bekrefter kilder overfor Dagbladet.


Ydmyk 
Venner og bekjente av David A. Toska beskriver den ranssiktede 29-åringen som omgjengelig og ydmyk. Men også som en som har planlagt kriminelle handlinger tidligere, og en som selv ønsker å delta «når ting begynner å skje».

- Toska er en omgjengelig og hyggelig person. Han er ingen drapsmann. Men politiet har sikkert noen indisier som de klarer å dømme ham på. DNA-funn i seg selv er syltynt som bevis, hevder en venn av Toska overfor Dagbladet.

En annen kilde som har hatt kontakt med Toska, sier følgende:

- Jeg kjenner ham som en ålreit og ydmyk type, han var aldri redd for å innrømme at han ikke hadde full oversikt på alle områder. En likandes kar, han kunne ha vært hvem som helst, sier kilden.

- Det virker som han planlegger sine egne greier, og samarbeider med andre folk i miljøet. Han vil være i fremste linje, og delta der det skjer - når det skjer.

Jobbet på Burger King
29-åringen ble født i Bergen, men flyttet til hovedstaden og Ullevål Hageby som niåring. På skolen var han ifølge medelever en både energisk og litt annerledes type. Først og fremst tilbrakte han mye tid på biblioteket, der han terpet på nye trekk over sjakkbrettet.

MED SKJEGG: David Aleksander Toska lot skjegget gro i tiden før ranet i Stavanger. Dette bildet beslagla politiet i fjor høst, og det er trolig tatt i fjor vår. Foto: Privat
MED SKJEGG: David Aleksander Toska lot skjegget gro i tiden før ranet i Stavanger. Dette bildet beslagla politiet i fjor høst, og det er trolig tatt i fjor vår. Foto: Privat Vis mer

Som ung var han en svært habil og aktiv sjakkspiller, derav kallenavnet «Mesterhjernen».

Toska, som også blir kalt «Bergen» blant venner, blir beskrevet som en intelligent elev, som samtidig hadde mye fravær på skolen. Han valgte å droppe ut av videregående på Oslos vestkant før han var ferdig.

«Dette individ fullførte aldri sine tre år på Fagerborg. Av og til dukket denne lille mystiske gutten opp på skolen "for å hilse på"», skriver medelever om ham i årboka.

Den siste arbeidsgiveren hans var Burger King, helt tilbake i 1994. Etter det har han hatt styreverv i et lite selskap i Oslo. Likningstallene for 2000, 2001 og 2002 viser null i både inntekt og formue. I avhør med politiet fleiper Toska selv med dette:

- Samtykker du i at politiet får innsyn i dine bankkonti, spør etterforskeren.

- Ja, der er det ikke mye å finne, svarer 29-åringen leende.


Urolig 
Toska har nå flere tiltaler hengende over seg, i tillegg til den alvorlige siktelsen etter dødsranet i Stavanger. 29-åringen har tidligere innrømmet at han planla og gjennomførte det såkalte bankboks-kuppet på Bryn i Oslo i 2001, der utbyttet var 20 millioner kroner. Toska ble grundig lurt av en vekter, som informerte politiet om Toskas planer underveis. 29-åringen har erkjent at han sto bak tyveriet, men påstår at utbyttet «bare» var tre millioner.

Etter Bryn-kuppet var Toska nærmest paranoid, og følte at en pågripelse lå rett rundt hjørnet. Han forsto ikke hvorfor de hadde sluppet så lett unna.

- I tiden etter innbruddet hadde jeg ofte en urolig følelse i kroppen, og tenkte at dette drømmebrekket slett ikke ville føre noe godt med seg. Jeg begynte å følge med i trafikken rundt meg for å se om noen fulgte etter meg, skriver Toska i et notat Dagbladet har fått tilgang til.

Og han fikk rett: Bare en uke etter kuppet ble han tatt av politiet i Oslo, og satt i varetekt. Men da saken kom opp for retten i fjor høst, hadde Toska allerede vært på flukt i flere måneder.


Øye-lån og trusler

På toppen av dette er han tiltalt for heleri etter å ha lånt finansakrobaten Thomas Øye fem millioner kroner. Her mener politiet Toska truet med å lemleste Schibsted-arving Harald Undrum, som hadde kausjonert for lånet. Toska sa at han ville skjære ut tungen på Undrum hvis lånet ikke ble gjort opp, ifølge tiltalen. Nå sitter Toska i en celle på Solkysten, og venter på å bli utlevert til Norge, mens hans samboer sitter varetektsfengslet her hjemme.

Begge vil trolig være på tiltalebenken når straffesaken etter dødsranet starter i september.

SLUTTET PÅ SKOLEN: Toska fullførte ikke videregående skole. Her er han avbildet mens han gikk på Fagerborg videregående skole i Oslo i 1993. Foto: Privat