- Forandring har kommet til Amerika

Hør Obamas seierstale foran hundretusener i Chicago.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundretusener av jublende tilhengere, som samlet seg i og rundt Grant Park i sentrum av Chicago, ventet i timevis på at Barack Obama skulle gå på talerstolen som USAs 44. president.

Klokken 06.00 kom han sammen med døtrene Malia Ann og Sasha og kona Michelle inn på scenen og møtte publikum. Hele familien kledt i svart og rødt.

- USA har sendt en beskjed til resten av verden. Vi er ikke en nasjon av røde eller blå stater. Vi er og blir et forent USA, sa Obama i velkjent stil. Da hadde det gått en time siden han ble utropt som valgvinner av CNN.

- Forandring har kommet

Det ble i første rekke en takketale, ikke en hovererende seierstale. Obama takket sin motstander McCain, sin visepresidentkandidat Joe Biden, sine valgkampmedarbeidere og rådgivere. Og ikke minst:

- Jeg ville ikke stått her om det ikke var for min beste venn, min kjærlighet de siste 16 årene, den urokkelige støtten i mitt liv, og hun som skal bli USAs neste førstedame, sa Obama, da han takket kona Michelle.

Så gikk han over på visjonene han har som USAs neste president.

- Veien vi har framfor oss er lang, den vil bli bratt, og vi har kanskje ikke nådd målet om to år. Men jeg lover dere, jeg har aldri hatt mer håp enn nå. Vi vil nå målet.

- Forandring har kommet til Amerika

- Om noen har tvilt på vårt demokrati, så fikk dere svaret i dag. Folk har trodd at denne gangen blir det anderledes. I kveld, på grunn av det dette avgjørende øyeblikket, har forandring kommet til Amerika.

Amerikanske folk har talt

Kort tid før Obama var ventet på talerstolen i Chicago, gikk hans republikanske motkandidat på talerstolen fra sin valgvake i Phoenix, Arizona.

- Det amerikanske folk har talt - og det tydelig. Jeg har akkurat ringt Obama og gratulert ham som president i dette landet som vi begge elsker. Jeg ber alle om å gratulere ham, sa en raus og ydmyk John McCain.

Han måtte se seg slått av sin 25 år yngre og langt mer uerfarne rival i stater som Pennsylvania og Ohio, industristater med store innslag av hvite arbeiderklassevelgere. Selve spikeren i kassa for McCain ble Virginia. En stat som ikke har stemt demokratisk siden Lyndon B. Johson i 1964.

47 år gamle Obama har sterke bånd til Chicago. Han sitter som senator for delstaten Illinois, og hele hans politiske karriere startet med arbeidet som bydelsorganisator på Chicagos fattige sørside. Hans kone Michelle er vokst opp i Chicago.