Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rusavhengighet:

Forandringen vekker oppsikt

Nå inspirerer han andre til å bli rusfri.

FORVANDLING: Da Travis Robinson delte bilder fra før og etter han ble rusfri gikk det viralt. Nå hylles han for sin reise ut av rusen. Foto: Travis Robinson / Twitter
FORVANDLING: Da Travis Robinson delte bilder fra før og etter han ble rusfri gikk det viralt. Nå hylles han for sin reise ut av rusen. Foto: Travis Robinson / Twitter Vis mer

For to år siden sleit amerikanske Travis Robinson med tungt misbruk av rus og alkohol. I midten av mai delte han et «før og etter»-bilde av seg selv på Twitter, for å feire å ha vært rusfri i 745 dager.

- Sykt! Jeg pleide å se død ut hele tiden, nå er jeg endelig i live, sier amerikanske Travis Robinson på Twitter.

Da innlegget hans ble delt på nettsida Reddit gikk det viralt, skriver blant andre danske Ekstra Bladet.

Forskjellen på bildene vekker oppsikt, og flere hyller han i sosiale medier. I skrivende stund er det delt nærmere 850.000 ganger.

Folk deler sine historier

På bildet fra to år siden har han langt hår og dårlig hud, og han ser tydelig preget ut av livsstilen. Bildet fra i år viser en sunn fyr, med kortere klipp og renere hud.

Etter at han delte innlegget på Twitter har det fått flere til å dele sine bilder og historier.

- Elsker dette! I morgen har jeg vært rusfri fra kokain og heroin i 500 dager, forteller en Twitter-bruker ved navn Hannah.

- Fem måneder uten metamfetamin, og jeg kunne ikke vært gladere. Din reise er så inspirerende, svarer en annen bruker til Robinson.

Både på Reddit og Twitter har flere bedt ham om råd og tips til hvordan bli fri fra rusavhengighet.

HAUKE: Svenske Expressen har snakket med den dopingdømte Max Hauke, som ble tatt på fersken under VM i Seefeld da han bloddopet seg. Østerrikeren åpner seg om hvorfor han tok det valget han gjorde. Video: SportsExpressen TV Vis mer

Stolte ikke på seg selv

Ifølge Ekstra Bladet, som gjengir svar Robinson har gitt brukere på Reddit, forklarer han at det å bli helt edru har vært det vanskeligste han har gjort i sitt liv. Han skal ha vært på et avrusningssenter i halvannet år.

Og han skal ved hjelp av en app, ha telt dager fra da han sist ruset seg. Dette begynte han med etter rehabiliteringen. Robinson skal også ha fått en sunnere livsstil og kuttet ut brus og hurtigmat.

Mest utbredt blant menn

Ifølge Folkehelseinstituttet er det cannabis som er det mest utbredte illegale rusmidlet i Norge. Det er også flere menn enn kvinner som bruker det.

LIVET TILBAKE: Etter 20 år som sprøytenarkoman fant May-Rita noe annet sterkt å fylle seg med: yoga istedenfor heroin. Video: Trude Lorentzen Vis mer

Når det kommer til bruk av sentralstimulerende stoffer som kokain, amfetaminer og MDMA (ecstasy) er det mest utbredt blant menn og i de yngste aldersgruppene.

På Twitter oppfordrer Robinson andre rusavhengige til å søke hjelp.

- Å dra på avrusning er greit. Det verste som kan skje er at du blir rusfri, skriver Robinson på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!