Forbanna etter lukket møte

Justiskomiteen fikk endelig et møte med Emilie Enger Mehl etter å ha spurt i over et år. Det møtet gikk så dårlig at en rekke politikere følte seg utsatt for «opplæring på ungdomsskolenivå». Møtet ble evaluert, og kritisert, da justiskomiteen møttes på nytt forrige torsdag.

OPPRØRT ETTER MØTE: Forholdet mellom Emile Enger Mehl og justiskomiteen på Stortinget ble ikke styrket etter et lukket møte seint i november. Foto: Terje Pedersen / NTB
OPPRØRT ETTER MØTE: Forholdet mellom Emile Enger Mehl og justiskomiteen på Stortinget ble ikke styrket etter et lukket møte seint i november. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er nok riktig at flere av medlemmene i komiteen ikke nødvendigvis opplevde møtet som spesielt nyttig, men snarere som en gjennomgang av relativt selvfølgelige forhold som komiteens medlemmer uansett bør være godt kjent med, sier Per-Willy Amundsen (Frp) til Dagbladet.

Tirsdag 22. november klokka 14 møtte justiskomiteen på Stortinget Emilie Enger Mehl (Sp) på møterom K-248 på Stortinget. Dette møtet har hevet øyebryn og ført til sinne på Stortinget.

Møtet er også blitt gjenstand for krass evaluering, kan Dagbladet nå fortelle.

Tema for møtet var sivil beredskap, og komiteen hadde bedt Mehl om dette møtet siden regjeringsskiftet i oktober i fjor. Det er ikke vanlig at statsråder gjennomfører slike møter med komiteer på Stortinget, men begrunnelsen var at norsk beredskap står i en presset situasjon etter krigen brøt ut i Ukraina.

Justiskomiteen hadde behov for informasjon om hvordan Justisdepartementet jobber for å sikre Norge i en urolig tid.

Evaluert på torsdag

På bordet sto enkel servering; frukt, kaffe, vann - men det timelange møtet endte med å sette sinnene i kok hos flere Dagbladet har snakket med.

Da justiskomiteen møttes på nytt torsdag forrige uke, ble møtet med Mehl evaluert. Dagbladet er kjent med at samtlige partier, unntatt regjeringspartiene, gjentok misnøyen.

Dagbladet vet at en rekke medlemmer av justiskomiteen reagerte på måten statsråd Mehl håndterte møtet. Disse tilbakemeldingene skal ha blitt gitt til deler av Mehls politiske apparat.

Ifølge Dagbladets kilder ledet departementsråden - ikke statsråden - i praksis møtet. Justisministeren tok knapt ordet, ifølge flere kilder.

Seansen fikk mange av politikerne til å stusse. De folkevalgte var der for å snakke med justisministeren, ikke departementsråden, påpeker flere.

Forbløffet Mehl

Emilie Enger Mehl sier hun er forbauset over kritikken.

- Jeg har ikke hørt noe om dette før Dagbladet tok kontakt og det overrasker meg at tilbakemeldingen fra lederen av justiskomiteen blir gitt på denne måten. Jeg skulle ønske Per-Willy kunne tatt det opp med meg hvis han var så kritisk, så kunne vi snakket om det på en ordentlig måte, sier hun til Dagbladet.

Les hele Mehls svar nederst i saken.

Arrogant

Departementsråd Heidi Heggenes hadde ordet i omtrent 50 minutter av møtet. Framfor en mulighet til å diskutere den spente beredskapssituasjonen med Mehl, slik politikerne forventet, serverte Mehl og hennes departement «innføring på ungdomsskolenivå» på beredskapsfeltet, ifølge flere.

Mehl la heller ikke opp til noen dialog med politikerne i møtet, etter hva Dagbladet er kjent med. I ettertid var flere i komiteen tydelig opprørt over et møte de beskriver som arrogant og bortkastet tid.

Amundsen leder justiskomiteen på Stortinget.

- Når det gjelder samarbeidet mellom Stortinget og justisministeren, eksisterer det nok et potensial for forbedringer, sier Amundsen tørt.

Etterlyser dialog

Politiets Fellesforbund, Politiet Parat og Politilederne har denne uka rykket ut i Dagbladet og kritisert Emilie Enger Mehl for manglende kontakt. Det er svært uvanlig at de toneangivende fagforeningene rykker ut på denne måten.

Dagbladet er kjent med at også flere partier på Stortinget er forundret over at regjeringspartiene Ap og Sp ikke søker bredere støtte på justisfeltet.

- Det er åpenbart i en mindretallsregjerings interesse å søke samarbeid med alle partier i justiskomiteen på Stortinget når det søkes politisk gjennomslag fra regjeringens side i enkeltsaker, sier Per-Willy Amundsen.

Emilie Enger Mehl sier hun ikke har fått noen direkte negative tilbakemeldinger på møtet.

- Dette er tre uker siden. Jeg ble blant annet stående igjen i rommet med Per-Willy like etter møtet, og har vært i Stortinget flere ganger siden. Der og da ga de uttrykk for at hadde vært en nyttig orientering, så vidt jeg kan huske, sier justisministeren.

Mehl: - De ba om opplæring

Hun peker videre på at det er klare konstitusjonelle rammer for kontakten mellom Stortinget og regjeringen. Hun sier departementet oppfattet at Stortinget ønsket denne opplæringen i beredskap som komiteens medlemmer i ettertid har reagert på.

- Det var ikke naturlig for meg å holde et opplæringsforedrag for andre politiske kollegaer om hvordan embetsverket er satt opp. Derfor takket jeg for invitasjonen til å ha et slikt møte og ga ordet videre, for å være ryddig og opprettholde det klare skillet mot politikk som jeg ikke oppfattet at møtet skulle handle om. Dersom ønsket hadde vært et politisk møte for å diskutere politikk mellom partiene, måtte vi ha vurdert det. Det ville i så fall ha vært et annet type møte enn det jeg oppfattet at det var, sier Mehl.

⁃ Jeg presiserte for øvrig innledningsvis at det bare var å stille spørsmål, noe både Per-Willy og flere andre gjorde en rekke ganger etter det jeg kan huske, avslutter Sp-toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer