Forbanna fiskeriminister

Dersom fire norske snurpere har begått fiskefusk i islandsk sone, mener Otto Gregussen det er all grunn til å være forbanna på rederne. I ettermiddag ble fangsten fra den norske fiskebåten «Magnarson» inndratt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et rettsmøte i ettermiddag ble det inngått forlik mellom den norske fiskebåten «Magnarson» og islandske myndigheter. Fangsten blir inndratt, og kapteinen må i tillegg ut med en bot på om lag 200 000 kroner.

Tre andre norske snurpere ligger fortsatt i arrest i Seydisfjördur, øst på Island.

Forbanna minister

- I en situasjon der vi gjør det vi kan for å rydde opp i fusk i næringen, er det all mulig grunn til å være forbannet på fiskere som oppfører seg slik.

Med dagens teknologi burde det være unødvendig å komme over i feil sone. Har de oppgitt for liten fangst, finnes det ingen unnskyldning for det, sier Gregussen til NTB.

Skuffende

Han tar forbehold om at den islandske kystvakten har rett i at de fire loddesnurperne faktisk har fisket i feil sone eller oppgitt for lite fangst.

- De offisielle reaksjonene er foreløpig ikke kommet. Men vi har ingen grunn til å stille spørsmål ved den islandske kystvaktens aksjon. Dette er skuffende i en tid da vi forsøker å berge troverdigheten til næringen. Om reglene brytes i norsk eller islandsk farvann er likegyldig, sier Gregussen.

Statsråden ser likevel ingen grunn til spesielle reaksjoner fra norske myndigheter mot båtene som er anklaget for fiskefusk.

- Dette håndterer islandske myndigheter. Har fartøyene begått lovbrudd i islandsk sone, vil de få sin reaksjon på Island, sier Gregussen til NTB.

Tiltalt

Det var mandag at de fire snurperne «Torson» fra Tromsø, «Tromsøbuen» fra Sørreisa, «Inger Hildur» fra Fræna i Møre og Romsdal og «Magnarson» fra Hordaland ble oppbrakt av den islandske kystvakten.

Sysselmannen (politimester) Olavr Helgir på Isafjördur tok tirsdag ut tiltale mot «Magnarson».

- Vi får opplyst fra vår ambassade at det tirsdag ettermiddag pågår et rettsmøte i Isafjördur. Men vi har ikke fått noen formell kjennskap til detaljene i tiltalen, sier fungerende pressetalsmann Erling Rimestad i Utenriksdepartementet til NTB.

I avhør

Ifølge Rimestad rapporterer islandsk presse at skipperen på «Magnarson» er tiltalt for å ha oppgitt for liten loddefangst i islandsk sone. De tre øvrige båtene er tauet inn til Seydisfjördur der sysselmannen tirsdag ettermiddag gjennomførte avhør av mannskapene.

- Islandsk presse opplyser at disse tre båtene er mistenkt for å ha opplyst å ha fisket lodde i grønlandsk sone som i realiteten er tatt i islandsk farvann. Det er ikke forbudt for norske fartøy å fangste i islandsk sone, men de skal ha gått ut over kvotene, sier Rimestad.

Kan spores

Snurperne skal være utstyrt med satelittnavigasjonsutstyr som gjør det mulig for fiskerimyndighetene å etterprøve alle bevegelser og fastslå nøyaktige posisjoner. Mandag kveld bekreftet skipperen om bord på «Inger Hildur» overfor TV2 at de var i islandsk sone da de ble arrestert og oppbrakt av den islandske kystvakten.

(NTB)

FORBANNA: Fiskeriminister Otto Gregussen.Foto: SCANPIX