Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbanna på Italia etter gårsdagen? Da kan du trøste deg med dette kartet over verdens mest råtne økonomier

Kritisk kombinasjon av høy gjeld og lav vekst i BNP.

ØKONOMISK BÆREKRAFT: Kartet sammenlikner forholdet mellom et lands gjeld og bruttonasjonalprodukt (BNP, eller GDP på engelsk). I tillegg inkluderer den den vekstraten til landenes BNP. Kartet er gjengitt med tillatelse av HowMuch.net, et nettsted som driver med kostanalyse.
ØKONOMISK BÆREKRAFT: Kartet sammenlikner forholdet mellom et lands gjeld og bruttonasjonalprodukt (BNP, eller GDP på engelsk). I tillegg inkluderer den den vekstraten til landenes BNP. Kartet er gjengitt med tillatelse av HowMuch.net, et nettsted som driver med kostanalyse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kartet over er utviklet av HowMuch, et nettsted som driver med kostanalyse.

Kartet sammenlikner forholdet mellom et lands gjeld og bruttonasjonalprodukt (BNP, eller GDP på engelsk).

Jo høyere prosent, jo lengere tid vil det ta for et land å tilbakebetale sin gjeld. I teorien vil et land med en ratio på 100 prosent kunne betale tilbake gjelda si på ett år, men normalt vil et land kun bruke 5 til 10 prosent av sin BNP på å nedbetale gjeld, skriver HowMuch.

HowMuch understreker at det er vanskelig å si hva som er en forsvarlig ratio mellom gjeld og BNP. Men IMF indikerer at dersom den overskrider 96 prosent, så kan det skade veksten.

Saken er også omtalt av The Independent.

Hellas: 177.10 prosent Ikke overraskende ser man at Hellas kommer svært dårlig ut, med en gjeld som utgjør 177.10 prosent av landets BNP.

Men i tillegg til å regne ut forholdet mellom gjeld og BNP, har nettstedet inkludert enda en faktor. Fargekodene indikerer et lands vekst i BNP.

Land farget i rødt indikerer at de har en negativ BNP-vekst (-5 prosent til 0 prosent). Motsatt har grønne land har en vekst på mer enn 5 prosent.

Verre enn Hellas Som vi ser er det land som kommer enda verre ut enn Hellas, når man også tar høyde for vekst i BNP.

For mens Hellas er plassert i intervallet 0 - 2,5 prosent, har land som Italia og Kypros både høy gjeld i forhold til BNP, i tillegg til at de har en negativ BNP-vekst.

Andre land som har høy gjeld i forhold til BNP, kombinert med lav eller negativ vekst i BNP, er Japan, Jamaica og Portugal.

Norge kommer som vanlig godt ut, med en gjeld som bare utgjør 26,4 prosent av BNP. Men også her er det et skår i gleden, fordi BNP-veksten ikke ligger høyere enn intervallet 0 - 2,50 prosent.

For Norges del skal det også legges til at selv om vi har en gjeld på om lag 650 millioner kroner, så har vi også en stor formue gjennom oljefondet. Oljefondet er i dag på 6921 milliarder kroner, viser tall fra Norges Bank.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!