<strong>SINT MEN LETTET:</strong> Thorbjørn Berntsen er lettet over at han ble frifunnet for påstander om pensjonsjuks, men er forbanna på riksrevisor Jørgen KOsmo og media som hengte ham ut som en som forsyner seg av fellesskapets kasse. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX
SINT MEN LETTET: Thorbjørn Berntsen er lettet over at han ble frifunnet for påstander om pensjonsjuks, men er forbanna på riksrevisor Jørgen KOsmo og media som hengte ham ut som en som forsyner seg av fellesskapets kasse. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX Vis mer

Forbanna på Kosmo

Thorbjørn Berntsen forlanger en unnskyldning for å ha blitt hengt ut som snylter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å bli hengt ut av Riksrevisor Jørgen Kosmo som en som snylter på fellesskapet, har vært en forferdelig belastning for Ap-veteran Thorbjørn Berntsen. Nå forlanger han en unnskyldning.

 I går ble han og en annen tidligere Ap-representant, Erik Dalheim, «frikjent» av utvalget som har gransket stortingspensjonene. Før pressekonferansen ringte stortingspresident Thorbjørn Jagland og sa Berntsen «er ute av saken».

- Det er klart jeg reagerte med lettelse. Men det var for så vidt ikke overraskende. For jeg har jo hele tiden ment at det ville bli sluttresultatet, og følte meg rimelig trygg på det, sier Berntsen til Dagbladet.

Men da Riksrevisjonen i august i fjor hevdet at seks stortingsrepresentanter urettmessig hadde fått for mye pensjon, var Berntsen et av de seks navnene på lista. Riksrevisor, tidligere stortingspresident, Ap-representant og statsråd Jørgen Kosmo sa til Dagbladet at de som får slik pensjon, og tjener penger ved siden av, vet hva de gjør. Kosmo var trygg på at opplysningene var korrekte.

- For jævlig
På spørsmål hva Berntsen vil si til Riksrevisjonen og riksrevisoren, sier han:

- Det har jeg tenkt å sove på. Men jeg synes nesten det er for jævlig. De må nå gå i seg sjøl og se på hva de holder på med oppi der. Det er noen som bør be meg om unnskyldning, det gjelder også noen avisredaktører, tordner Berntsen.

Han sier saken har vært en forferdelig belastning.

- Det dreier seg ikke om penger for meg. Det handler om mitt politiske ettermæle. Mitt politiske prosjekt har vært å slåss for fellesskapet. Det å bli uthengt som en som forsyner seg av fellesskapets penger, det var ganske tøft, sier Berntsen, og legger ikke skjul på at han er opprørt.

- Jeg har jo flere ganger som statsråd hatt med Riksrevisjonen å gjøre. De har tatt feil mange ganger, og da har departementet påpekt det. Det som skjedde i denne saken, var jo at vi ble dømt på forhånd for uberettiget å ha mottatt for mye i pensjon, og hengt ut, uten mulighet til å ta til motmæle. Det har vært for jævlig. Og i denne saken har det ikke vært for mye av undersøkende journalistikk, sier Berntsen.

- Nå er det spørsmål om hva som selger, ikke om fakta. Det har jeg merket godt i denne saken. Enkelte aviser klinte opp politikertryner fordi det er markedsavdelingene har overtatt for deskene i avisene. Og folk jeg møtte, trodde jo på dette. På grunn av denne saken har jeg vært taus i et halvt år. Jeg har ikke kunne holde foredrag eller noe annet, for jeg er avhengig av full troverdighet.

Slakter pensjonsordningen:

Stortinget får det glatte lag for måten de har gitt tidligere representanter tilgang til den gullkantede pensjonsordningen.

• Granskningsutvalget ledet av jusprofessor Asbjørn Kjønstad kommer med ramsalt kritikk av både Stortinget og Stortingets pensjonsstyret. — Pensjonsordningen for stortingsrepresentanter har levd i en nisje, uten tilsyn og kontroll fra andre organer og personer.

• Dette gjelder særlig 75-årsordningen. Kunnskapen om de reglene som praktiseres, har i stor utstrekning vært forbeholdt én saksbehandler, skriver utvalget i den nedslående rapporten.

• Pensjonsstyret har behandlet svært få saker Pensjonistenes inntektsforhold har ikke blitt fulgt opp etter at pensjonen ble innvilget, til tross for at loven sier pensjonen skal falle bort når pensjonisten har inntekt fra arbeid.

• Pensjonsstyret har på en rekke områder manglet avgjørende avklaringer om regelverket.

• Pensjonsordningens saksbehandling har i stor utstrekning vært muntlig.

• Loven om pensjonsordningen samsvarer for dårlig med samfunnsutviklingen og pensjons- og trygdelovgivning ellers.


Sjokkert over Kosmo
Tidligere Ap-representant fra Buskerud, Erik Dalheim, feiret «frifinnelsen» med pizza sammen med familien. Men han er sterkt kritisk til riksrevisor Jørgen Kosmo.

- Selv om jeg har prøvd å skyve det fra meg disse fire månedene, må jeg si det var sjokkerende å oppleve en så unyansert atferd som jeg opplevde fra Jørgen Kosmo og Riksrevisjonen. Det gjorde en vanskelig sak, enda vanskeligere, sier Dalheim til Dagbladet.

Litt over halv tre i går, ringte stortingspresident Thorbjørn Jagland og fortalte Ap-veteranen at han ikke lenger var blant dem som skal ha fått utbetalt for mye pensjon.

- Jeg gir jo gjerne kona en klem, men det er veldig sjelden at kona og jeg står og holder rundt hverandre og gråter. Det gjorde vi da. Så det var en veldig lettelse å bli løftet helt ut av denne meget ubehagelige saken, sier Dalheim.

- Det var veldig gledelig, men egentlig ikke overraskende. Innledningsvis var det veldig dramatisk, fordi jeg var helt uforstående til at jeg skulle ha gjort noe galt. Jeg har vært tillitsvalgt, ordfører og stortingsrepresentant. Jeg sluttet på skolen da jeg bare var 14 år. Det var veldig dramatisk å se i øynene at jeg kanskje måtte avslutte et langt liv som tillitsvalgt som en trygdemisbruker. Men heldigvis er nå det en avsluttet situasjon, sier Dalheim.


To statsministere
To tidligere statsministerne er på lista over dem som har fått pensjon de ikke skulle ha hatt, mener granskningsutvalget. Både Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik skal feilaktig ha mottatt stortingspensjon. Men verken jussprofessor Asbjørn Kjønstad eller stortingspresident Thorbjørn Jagland vil si konkret hvor mye de skylder.

Gro Harlem Brundtland beklager at hun har misforstått regelverket.
- Jeg er lei for at det har vært uklarheter ved forståelsen av regelverket og kommunikasjonen med Stortingets administrasjon, sier Gro Harlem Brundtland til NTB.

I rapporten som ble lagt fram i går kommer det fram at også Høyres Anders Talleraas, Sps Magnus Stangeland, Høyres Tore Audestad og Thor Eirik M. Gulbrandsen fra Arbeiderpartiet.

<strong>FRIFUNNET:</strong> Tidligere stortingsrepresentant Erik Dalheim (Ap) er veldig glad for å ha blitt frifunnet for pensjonsjuks, men er ikke overrasket. Han har hele tiden ment han ikke har gjort noe galt.
FRIFUNNET: Tidligere stortingsrepresentant Erik Dalheim (Ap) er veldig glad for å ha blitt frifunnet for pensjonsjuks, men er ikke overrasket. Han har hele tiden ment han ikke har gjort noe galt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer