Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbanna Trellevik langer ut mot Pollestad etter krav om tøffere aksjeregler

Trellevik (H) ba oppdrettsselskap der han eier aksjer om politiske råd. Nå vil næringskomitéleder Geir Pollestad (Sp) vil endre regelverket.

SVARER PÅ AKSJEKRITIKK: Medlem av stortingets næringskomité Ove Trellevik (H) reagerer på at komitéleder Geir Pollestad ber de folkevalgte unngå å eie enkeltaksjer, med mindre det er familieselskaper. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SVARER PÅ AKSJEKRITIKK: Medlem av stortingets næringskomité Ove Trellevik (H) reagerer på at komitéleder Geir Pollestad ber de folkevalgte unngå å eie enkeltaksjer, med mindre det er familieselskaper. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et leserinnlegg i Dagbladet i dag anklager stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) sin egen komitéleder, Geir Pollestad (Sp) for å «spre usikkerhet om stortingspolitikere sin habilitet og etiske verdier».

Dobbeltroller Bakgrunnen er at Dagbladet avdekket hvordan Trellevik og to andre medlemmer i næringskomitéen eier aksjer i selskaper de selv regulerte og behandlet gjennom Havbruksmeldingen og Eierskapsmeldingen.

Pollestad leder komitéens arbeid. Han var overrasket over dobbeltrollene og uttalte til Dagbladet: «aller best er det å ikke eie enkeltaksjer».

Han ba politikere om å si fra i framtida dersom de eide aksjer i selskaper som ville bli direkte berørt av sakene de jobbet med.

- Det er relevant å vite hvilke økonomiske interesser representantene har når vi behandler saker som direkte eller indirekte angår enkeltselskap, sa Pollestad.

I tillegg ønsker Pollestad å oppheve dagens minimumsgrense på 90 000 kroner (1G) for å rapportere inn aksjeposter og eierinteresser.

Forbanna Under overskriften «Stortinget, aksjer og moral» langer Trellevik ut mot Pollestads kommentarer og hans ønske om regelendringer.

«Det er svært beklagelig at vi har komitéledere som velger å bidra til å mystifisere og spre usikkerhet om stortingspolitikere sin habilitet og etiske verdier, uten at det er grunnlag for det.»

- Utfra ordlyden i innlegget virker det som du er ganske forbanna?

- Ja. Når Pollestad går så tydelig ut på at det er behov for å endre reglementet, så bør man sjekke om regelverket som eksisterer fungerer. Jeg har ingenting mot åpenhet og at man er ærlig. Men å komme med slike bombastiske påstander er urimelig, sier Trellevik.

Ba om råd fra eget selskap I september avdekket Dagbladet Trellevik i vår inviterte et fiskeriselskap han eier aksjer i til eget møte for å diskutere hvordan Havbruksmeldingen skulle utfores.

- Aksjene er en slags pensjonssparing, sa Trellevik til Dagbladet om investeringen i selskapet på over 600 000 kroner.

I ettertid har Pollestad oppfordret politikere og byråkrater til å holde seg unna enkeltaksjer og heller velger fondssparing, med mindre det er snakk om aksjer i et familieselskap. Oppfordringen får Trellevik til å se rødt:

«Skal virkelig aksjeeiere forbys å delta i demokratiet? Det er rett og slett tragisk at en komiteleder kan foreslå noe slikt. Dette vitner om manglende kunnskaper om både innsideregler og habilitetsregler, og det faktum at noen av oss etterlever regelverket.», skriver han i innlegget.

Avviser kritikken Geir Pollestad avviser Trelleviks kritikk blankt.

- Jeg har vært tydelig på at jeg ikke har grunnlag for å si at noen har brutt regelverket, jeg har ikke beskyldt noen for det og har heller ikke mistenkeliggjort noen, sier Pollestad til Dagbladet.

Pollestad avviser også at han vil forby politikere fra å eie aksjer, slik Trellevik hevder.

FÅR KJEFT: Stortingsrepresentant og leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR KJEFT: Stortingsrepresentant og leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har vært tydelig på at jeg ikke ønsker et forbud, men at det er jo ryddigst å investere i et sparefond. Det er også bakgrunnen for at jeg selv ikke eier enkeltaksjer.

Håper å regelendring Nå håper han på regelendringer på Stortinget.

- Vi må lære og se etter forbedringer. Minstegrensen for å opplyse om eierinteresser bør fjernes og vi trenger et generelt register, der alle økonomiske interesser blir registrert, sier Pollestad.

Pollestad ønsker også at byråkratiet og Stortinget får felles retningslinjer for åpenhet rundt aksjeeierskap.

Enighet og regelendringer Selv om Trellevik står hardt på stortingspolitikernes rett til å eie aksjer i enkeltselskaper, er han positiv til å oppheve grensa for å registrere aksjeposter. I dag må de folkevalgte registrere alt eierskap som har en verdi over folketrygdens grunnbeløp (1G til svarer ca 90 000 kroner).

- Det hadde ikke gjort meg noe om den grensa blir fjernet. Politikere i alle komitéene bør være åpne om hvor de har økonomiske interesser, sier Trellevik.

Næringspolitiske talspersoner for SV og Frp har tidligere sagt de vil oppheve minstegrensa for registrering av akjeeierskap. Ap har også luftet behovet for endringer.

- Jeg tror for at det er godt grunnlag for regelendringer, sier Pollestad til Dagbladet.

ALL MAKT I DENNE SAL: Dagbladet avslørte 28. september hvordan tre medlemmer av Stortingets næringskomité eier aksjer i selskaper de regulerer vilkårene for fra Stortinget. Komitéen har også levert innspill til Eierskapsmeldingen om selskapene. Faksimile: Dagbladet
ALL MAKT I DENNE SAL: Dagbladet avslørte 28. september hvordan tre medlemmer av Stortingets næringskomité eier aksjer i selskaper de regulerer vilkårene for fra Stortinget. Komitéen har også levert innspill til Eierskapsmeldingen om selskapene. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!