«Vanlige folk»-definisjon:

- Forbanna tull

Arbeiderpartiet mener Høyre skaper et skremselsbilde av dem, og kommer med en ny presisering: Vanlige folk er også rike. - Vi er selvsagt ikke ute etter å flå folk som tjener mer enn 750 000, sier Kjersti Stenseng.

VANLIGE FOLKS TUR: Partisekretær Kjersti Stenseng og statsminister Jonas Gahr Støre har den samme oppfatningen om Høyres rolle i debatten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VANLIGE FOLKS TUR: Partisekretær Kjersti Stenseng og statsminister Jonas Gahr Støre har den samme oppfatningen om Høyres rolle i debatten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

«Nå er det vanlige folks tur» sto det på Arbeiderpartiets valgplakater i fjor. Etter det er «vanlige folk» allerede blitt en hyppig brukt frase i politikken.

Nå kommer Ap med en liten presisering av hva de mener med det: Vanlige folk er ikke bare de med aller dårligst råd.

- Det skapes et bilde av at om man tjener over 750 000, er man ikke vanlige folk. Det er jo bare noe forbanna tull, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) til Dagbladet.

Skremselsbilde

Kritikken går først og fremst til Høyre.

Stenseng mener Høyre planter et feilaktig bilde av hva Ap står for. Høyre kritiserte statsbudsjettet og sa at de selv ville gi skattelette til «vanlige folk». Høyre har også kritisert regjeringens strømstøttepakke for ikke å være sosial nok.

- De lager et skremselsbilde av næringspolitikken vår, sier Stenseng.

Hun minner om at stigende priser merkes av alle, og at man ikke nødvendigvis er rik selv om man tjener 750 000 og over.

Skal ikke flås

- Høyre er veldig opptatt av det skillet, og å sette sine stempler på vår politikk. Vi er vanlige folk alle sammen. Men vi med sterkere rygg tåler litt mer, sier hun.

De som tjener 750 000 eller mindre, skal skatte likt eller mindre enn i dag, mener hun. De som tjener mer enn det, skal bidra litt mer.

- Men vi er selvsagt ikke ute etter å flå folk som tjener mer enn det. Vi trenger ikke disse kunstige skillene. Jeg tror vanlige folk med solide inntekter opplever vanskelige tider og trenger trygghet.

- Vi er alle folk

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre sier seg enig i at Høyre skaper et skille.

- Disse skillene kan ofte bli litt kunstige, sier Støre til Dagbladet.

- Nå er det jo slik at økningen på inntektsskatten først slår inn når du kommer på over 1 million og oppover, sier Støre.

- Så vanlige folk er ikke bare de fattigste?

- Vi er alle folk, og dette budsjettet er ment til å gi trygghet for fellesskapet til å komme gjennom den vanskelige tida vi er i, sier Støre.

Ikke by mot land

Stenseng sier hun ikke tror det er én enkel årsak til at Ap i det siste er blitt målt helt nede på 15-16 prosent. Hun sier partiet må bli bedre på å lytte til og nå ut til folk. Men at folk får det tøffere økonomisk, er en del av bildet.

- At vi blir straffet for det, er jeg ikke overrasket over. Det er naturlig, for det er vi som sitter med ansvaret nå.

- Er dette skillet som dere mener skapes, en del av problemet deres med oppslutningen?

- Det handler ikke om fattig mot rik og by mot land og storby mot distrikt akkurat nå. Det handler om rettferdighet, omfordeling, trygghet og fellesskap som alle trenger, sier Stenseng.

Kan skylde seg selv

- Dette var jo en litt rar kritikk, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten.

- Jeg er helt enig i at vi ikke trenger noe kunstig skille mellom «vanlige folk» og resten, men dette skille er det jo Arbeiderpartiet selv som har skapt. Du kan ikke komme og skylde på Høyre når det viser seg at folk ikke setter pris på å bli snakket ned av Arbeiderpartiet, fortsetter han.

Orten viser blant annet til at LO-leder og medlem av Aps sentralstyre, Peggy Hessen Følsvik, seinest i sommer gikk ut i VG og sa at nå skulle man «ta de rike».

- Det er ikke Høyre som har plantet noe bilde av Arbeiderpartiet her, det har de klart å gjøre utmerket godt på egenhånd med en retorikk som setter grupper opp mot hverandre og en politikk til å matche det. Næringslivet forteller om stor usikkerhet fordi regjeringen innfører nye skatter de selv ikke er sikre om innretningen på, den politiske risikoen ved å investere i Norge har økt, men denne bekymringen avfeies glatt av regjeringen, avslutter Orten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer