Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbannede soldater vil ha svar

Kommunen ba Forsvaret om flomhjelp. Soldatene sto klare, men på mystisk vis økte prisen fra 35 000 kroner til halvannen million.

VILLE HJELPE: Even Langseth fra Ingeniørbataljonen og Jonas Skaret fra Hærens Våpenskole. Foto: Thor Håkon Bredesen, Forsvaret
VILLE HJELPE: Even Langseth fra Ingeniørbataljonen og Jonas Skaret fra Hærens Våpenskole. Foto: Thor Håkon Bredesen, Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da sterkt flomherjede Nord-Fron kommune ba Forsvaret om hjelp, kom ingeniørsoldater fra Rena på befaring med gode nyheter:

På under en dag kunne de få lagt ei bru over et ras som har  delt kommunen i to. Brua kunne de få låne gratis til ny vei var på plass.

Det ville koste kommunen maks 35 000 kroner.

Men da ingeniørsoldatene var på vei onsdag, med brulegger og det hele, fikk de plutselig ordre om å snu. Da hadde kommunen fått det offisielle prisoverslaget fra Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan: Den beskjedne summen hadde da vokst til svimlende 1,5 millioner kroner.

43 ganger høyere enn prisestimatet ingeniørene selv hadde framsendt kommunen og forsvarsledelsen.

- Det er prisen vi til slutt ble forespeilet. Og da er det klart at vi måtte revurdere  opp mot andre tiltak,forteller ordfører Tove Haugli i den kriserammede kommunen.

Soldatene forbannet På Rena er ingeniørsoldatene nå forbannet, og fagsjefen for Forsvarets ingeniørvirksomhet, oberst Arild Norstad, legger ikke skjul på saken både er underlig og frustrerende.

- Vi er veldig forundret over summen kommunen har fått. Kostnadsanslaget vi la fram var på 35 000 kroner og skulle dekke diesel og overtidskostnader. Vi skal overhodet ikke ha noen fortjeneste på dette, og når vi først kan hjelpe noen, er det suverent. Det er jo en av våre samfunnsoppgaver og en fantastisk mulighet til å vise oss fram, sier Norstad til Dagbladet.

- Faktisk tok vi i da vi sa 35 000 kroner, for at kommunen ikke skulle føle seg lurt om noe uforutsett skjedde. Trolig ville det kostet mindre, sier obersten.

Stor misforståelse Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som ga kommunen sjokkprisen, hevder det hele må bero på en misforståelse.

- At det ville koste 35 000 kroner er ubestridt. Anslaget på 1,5 millioner var noe man gjorde før ingeniørene hadde vært på befaring. Så har tregheter i systemet ført til at disse to summene traff ulikt i tid, sier Petter Lindqvist ved FOH.

Han gir Hærstaben, som er toppledelsen i Hæren, ansvaret for å ha kommet fram til det angivelige førsteestimatet på 1,5 millioner kroner. Der kunne ingen i går gi svar på hva som har skjedd, og hvem som hadde kommet fram til den svimlende summen.

Må vente på vei Imens er veiforbindelsen mellom Vinstra og Skåbu brutt av flom og ras ved Kløvdalen. Brua blir værende på Rena, mens innbyggerne
må smøre seg med tålmodighet til Vegvesenet har fått åpnet en alternativ omkjøring. Det vil tidligst skje i løpet av helgen.

- Klart, bruløsninga til Forsvaret hadde vært en god og veldig enkel løsning. Og den ville ha vært på plass i løpet av noen timer, slik de forespeilet oss, forteller avdelingsingeniør Ola Aspeslåen i Nord-Fron.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media