Forbannelsens siste ofre

Flystyrten utenfor Long Island fredag kveld er bare den siste i en lang rekke tragedier som har rammet familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Listen over skandaler er minst like lang. Rollen som USAs ukronte kongefamilie har kanskje kostet mer enn den har smakt for etterkommerne til Joseph P. og Rose F. Kennedy.

- Det skulle bare mangle om ikke minst én av mine fire sønner endte opp som USAs president, skal Rose F. Kennedy ha sagt noen år før sin død i 1995.

Men jakten på suksess har skapt ofre, både innad i familien og blant menneskene som har følt den magiske tiltrekningskraften navnet Kennedy har vært.

Med jevne mellomrom har familien blitt rykket ut av sin jakt på å nå toppen i det amerikanske hierarkiet. Tragiske ulykker, selvforskyldte skandaler og mord har preget familien som er det nærmeste amerikanerne noen gang har vært en kongefamilie.

Lobotomert

Da hjerneskadde Rosemary i 1941 ble lobotomert uten mamma Roses viten, var det bare begynnelsen på prøvelsene hun skulle oppleve. Før sin død opplevde hun å miste to av sine barn i flyulykker.

To ble myrdet. Noen av barnebarna har sørget for å sette omgang med narkotika på listen over skandaler i kennedyenes hjem.

I tillegg har utenomekteskapelige forhold blant mennene vært noe alle kvinnene i familien kjente til, og som de slo seg til ro med.

For «kennedyene er slik», som Jacqueline engang skal ha trøstet Joan.

Kvinnenes mann

For kennedyene har det bare vært en farbar vei - til topps, og aller helst til Det hvite hus. Men dette var et ønske den trolig avdøde John-John aldri skal ha hatt.

Bortsett fra å gi noen støtteerklæringer til aktive familiemedlemmer, har han holdt seg unna politikk. Og det er ikke den eneste tradisjonen attraktive John jr., kåret til verdens mest sexy mann, har brutt.

Sammen med sin søster, Caroline Schlossberg, har John jr. vært kjent for sin arbeidsomhet og sitt forsøk på diskresjon.

Han har aldri hatt problemer med å få innpass hos jentene, og etter at han giftet seg med Calvin Kleins PR-ansatte Carolyn Bessette, har han etter sigende brutt familiens tradisjon med de utenomekteskapelige affærene.

John jr. var, som sine forfedre, en mann kvinnene drømte om og mennene ville være. Men de mange problemene som har fulgt i kennedyenes farvann, er noe man helst vil klare seg uten.

Smeltet hjerter

John F. Kennedy jr. smeltet verdens hjerter da han på sin treårsdag gjorde honnør ved farens båre. Når han nå er borte, bidrar han bare til folkesnakket om en forbannelse som skal hvile over familien.

Enkelte vil si at det bare er naturlig at en familie på størrelse med Joseph P. og Rose F.s etterkommere rammes av tragedier en gang iblant. Andre mener ulykkene og skandalene har vært for mange til at det kan kalles en tilfeldighet.

Klanens historie har vært skrevet om og filmatisert. Få Hollywood-produksjoner kan måle seg med intrigene og historiene som svirrer rundt navnet Kennedy. Etter som flere generasjoner kommer til, skrives nye kapitler om flere tragedier.

Man kan være fristet til å spørre seg selv: Hva blir det neste?