Forbannet og såret: Ville beskytte Trine

Abid Rajas «brun propaganda»-angrep på Fremskrittspartiet ble møtt med et skuldertrekk i Frp for å beskytte Trine Skei Grande. Så snudde alt da Grande selv støttet uttalelsen.

KLINSJ: Trine Skei Grande står bak Abid Rajas uttalelser om at Frp og Siv Jensen kom med «brun propaganda» i valgkampen. Siv Jensen krever en beklagelse - noe hun ikke får. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
KLINSJ: Trine Skei Grande står bak Abid Rajas uttalelser om at Frp og Siv Jensen kom med «brun propaganda» i valgkampen. Siv Jensen krever en beklagelse - noe hun ikke får. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Abid Raja ga i helgen et intervju med NRK der han uttalte at Frp-leder Siv Jensen og Frp-nestleder Sylvi Listhaugs retorikk i valgkampen har gått ut mot fellesskapet Raja ønsker å ha i Norge.

Raja fulgte så opp med følgende til NRK:

- Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie. Å tie er å akseptere. Og jeg nekter i fortsettelsen å akseptere.

ABID RAJA: En spent Abid Raja er ankommet Venstres valgvake. Han sier partilederens posisjon ikke er et tema i kveld. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Ville gi Trine en håndsrekning

I Fremskrittspartiet har man forståelse for at det er interne stridigheter i Venstre og at Trine Skei Grande er under et stort press. Derfor lot man Rajas kommentarer passere for «å gi Trine en håndsrekning», som en sentral Frp-er forteller.

- Når Abid Raja beskylder oss for «brun propaganda» så vet vi at han spretter hit og dit og sier det som til enhver tid gir ham størst oppmerksomhet. Han er en useriøs politiker som først og fremst jobber for seg selv, sier Frp-stortingsrepresentant Jon Helgheim.

Men dagen etter gikk Trine Skei Grande selv ut i NRK og sjokkerte Fremskrittspartiet ved å si at hun støtter Rajas uttalelse. «Brun» er den politiske fargen til nazismen og fascismen og i Frp var det nå slutt på storsinnet.

Flere Frp-kilder påpeker at Rajas uttalelser må ses i lys av lederkampen internt i Venstre.

- Dette er helt åpenbart en Venstre-kamp. Abid Raja er en mann med store politiske ambisjoner, det er ikke noe nytt. Han forsøker å appellere til velgergrupper han mener Venstre bør få, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Abid Raja er i dag på komitéreise til Etiopia og Dagbladet har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med ham i dag.

STÅR PÅ SITT: Sylvi Lishaug (FrP) har fått krass kritikk fra statsminister Erna Solberg etter at hun postet et innlegg på Facebook om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Krav til Trine

Det er spesielt Siv Jensens VG-kronikk der hun står fast på bruken av ordet snikislamisering og Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg om at Norge ikke skal ta imot båtmigranter, som blir trukket fram av Raja som eksempler på «brun propaganda».

- Det er klart dette er sårende. Jeg trodde vi var kommet lenger enn denne type karakteristikker, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til Dagbladet.

- En partileder i regjering kan ikke anklage oss for å drive rasistisk eller brun propaganda. Jeg er veldig overrasket over at Trine Skei Grande støtter Raja, sier Jon Helgheim, og legger til at Venstre nå må bestemme seg:

- Dette har sin bakgrunn i interne problemer i Venstre. Det er ikke ryddig å kalle samarbeidspartnere de groveste ting fordi man sliter internt, sier Helgheim.

Dagbladet vet at det internt i Frp nå er en klar forventning om at Trine Skei Grande enten må beklage eller at partiet må ta en runde på om de kan fortsette i regjering, hvis de faktisk mener at Frp fremmer rasisme i samfunnsdebatten.

Hoksrud satt i bås

Dagbladet har i dag snakket med en rekke Fremskrittsparti-politikere og gjennomgangsmelodien er at Rajas uttalelser - og Grandes godkjentstempel - er sårende. Flere er åpent lei seg etter det de oppfatter som et slag under beltestedet.

- Det er spesielt sårende å få den type anklager fra kolleger i vårt samarbeidsparti, sier Himanshu Gulati (Frp) fra reise med justiskomiteen i Israel.

- Det gjør noe med deg å bli satt i bås på en slik måte. Verken jeg eller Frp har noe med «brun propaganda» å gjøre. Jeg blir provosert. Det er trist at Abid Raja velger å gå ned på det nivået, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

Abid Raja har presisert at han mener «rasistisk propaganda» når han sier «brun propaganda» - ikke «nazistisk», slik det ble tolket av statsminister Erna Solberg og flere andre.

- Når Abid velger å bruke ordet brun, så er det fordi han ønsker at Frp skal bli assosiert med noe helt annet enn det vi er. Han setter oss i bås, fortsetter Hoksrud.

Rasende Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde ber Venstre om å innse alvoret i bekymringene.

- Jeg vet nesten ikke hvordan Raja klarer å lire av seg sånne beskyldninger. Det er veldig alvorlig og ikke minst sårende, sier Tybring-Gjedde, som etterlyser at man også får med seg hva sakene faktisk handler om - håndhilsing mellom menn og kvinner og at Norge ikke skal ta imot båtmigranter.

- Hvilken rase er det vi angriper? Vi forsvarer likestilling mellom menn og kvinner. Punktum! Jeg hadde reagert på samme måte hvis en annen religion hadde ment det samme. Det er ikke mye liberalt å forsvare at kvinner ikke kan håndhilse på menn. Og det ble begrunnet i islam. Raja burde stå på barrikadene for disse kvinnene, men står heller på barrikadene for å forsvare det. Det var det Siv Jensen kalte snikislamisering, sier Tybring-Gjedde.

Han er ikke alene om å være opprørt. Flere Dagbladet snakker med på Stortinget føler seg såret over Rajas kommentarer, selv om enkelte også minner om at «Abid er Abid».

- Jeg synes Abid Raja burde konsentrere seg om ikke å mene noe om alt og alle til enhver tid. Det er mulig det ville tjene Venstre bedre enn slik han holder på i dag. Jeg er glad Siv Jensen har satt ham på plass og at Erna Solberg har gitt Frp støtte mot den meningsløse kritikken Raja framfører. Det er sjelden jeg kommenterer slikt, men det må gå en grense - også for Abid Raja, sier Morten Wold.

Raja tema i sentralstyret

Han sitter i presidentskapet på Stortinget sammen med Abid Raja. Fredag er det møte i sentralstyret i Frp, og Dagbladet er kjent med at Raja-utspillet ventes å bli et tema. Også i sentralstyret i partiet er det flere som reagerer.

- Jeg mener Abid bør tenke seg om og slutte med slike absurde utspill. Han minner om gjetergutten som roper ulv, ulv og på den måten framstår han mer som en useriøs aktør enn en troverdig politiker, sier sentralstyremedlem Tom Staahle til Dagbladet.

Han får støtte fra Lill Harriet Sandaune:

- Jeg har ingenting til overs for Abid Rajas kommentarer om «brun propaganda» i Frp. Dette er jo en mening og strategi man har prøvd å klistre på Frp i årevis. Jeg er veldig glad for at Siv som leder har vært så tydelig i svaret sitt til Raja i denne saken, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer