Forbannet på rentehoppet

Beate og Vibeke fikk rentesjokk da brevet fra Bank 1 Oslo kom: Uten forklaring satte de opp lånerenta med 0,85 prosentpoeng, mye mer enn andre banker. LO-medlemmene mistet mangeårige bankfordeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens bankene jevnt over har hevet lånerenta med 0,5 prosentpoeng i kjølvannet av Norges Banks siste renteøkning, slo Bank 1 Oslo til med 0,85 prosentpoeng. Etter at Dagbladet nylig omtalte det rekordhøye rentehoppet, har henvendelsene strømmet inn til avisa fra opprørte kunder.

Særlig uttalelsen fra regionsleder Nils Erik Lilleaas om at dette gjelder mindre lån og få kunder, har fått det til å koke.

Gjelder mange

- Det er aldeles ikke slik banken sier, at bare smålån har fått renteøkning langt over gjennomsnittet. Også boliglån på opptil 1,4 millioner kroner rammes, og det gjelder mange kunder, skriver Dagbladets lesere.

Dette har søstrene Vibeke Eriksen (30) og Beate Knudsen (34) fått merke. Begge er LO-medlemmer, med lange kundeforhold i det som tidligere var Landsbanken og Vår bank og forsikring - begge bygd på 100 år gamle arbeidertradisjoner. LO eide Landsbanken, og en tredjedel av aksjene i Vår bank. Nå har Sparebank 1 Gruppen kjøpt den gamle LO-banken.

Opprørt

Vibeke har et boliglån på 750000 kroner, mens Beates lån er på 380000. Begge har fått 0,85 prosentpoeng høyere rente, og betaler nå henholdsvis 8,55 og 8,90 prosent på sine lån. De to kvinnene er opprørt over behandlingen, og har snart fått nok:

- I prislista på bankens nettsted sies det at LO-medlemmer er garantert laveste rente. Den er nå på 8,2 prosent. Vi har ikke engang fått noen god forklaring på hvorfor vi har rentesatser langt over dette, sier søstrene til Dagbladet.

Vibeke har vært kunde i sju år, Beate helt siden 80-tallet.

- Jeg har ikke hatt konto noe annet sted, og er lojal mot banken. Men det får være grenser! Det er blitt vanskelig for meg som tillitsvalgt i LO å anbefale denne banken, sier Beate.

- For moro skyld ringte jeg noen andre banker, og jeg bli tilbudt bedre vilkår over telefonen, forteller Vibeke.

LO reagerer

Bank 1 Oslo er en del av Sparebank 1 Gruppen, hvor LO eier 10 prosent. LOs hovedkasserer Bente N. Halvorsen er styremedlem.

- Jeg synes de har gjort dette på en veldig uheldig måte, og forklaringen er tynn. Nå vil jeg ta opp dette med Roar Flåthen, som er vårt styremedlem i Bank 1 Oslo, sier Halvorsen til Dagbladet.

Roar Flåthen er nestleder i LO.

Også tidligere leder og nestleder i LO, Leif Haraldseth, reagerer på den høye renteøkningen. Han er selv kunde i Sparebank 1 hjemme i Drammen.

- Det er trist at akkurat denne banken skal fronte en slik utvikling. De burde vist mer tilbakeholdenhet. Samtidig er det slik at når Sparebank 1 Gruppen overtok Vår bank og forsikring gikk banken ut av hendene og kontrollen til LO og de gamle kundene, sier Leif Haraldseth, som i dag er fylkesmann i Buskerud.

SINTE PÅ BANKEN: LO-medlemmene Beate Knudsen (t.v.) og Vibeke Eriksen er opprørt over å ha fått større renteøkning på sine lån i Bank 1 Oslo enn det kunder i andre banker måtte godta. Nå vurderer søstrene å bytte bank. - Vi er fortsatt kunder - enn så lenge, sier de.