Forbannet på Tyskland og Frankrike

- Det finnes noen nasjoner i verden som har lyst til å snu ryggen til problemet og late som det ikke finnes, sier USAs utenriksminister Colin Powell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Powell gikk onsdag ut med sterk kritikk av Tyskland og Frankrikes holdning til en eventuell Irak-krig.

Tysklands statsminister, Gerhard Schröder, og Frankrikes president, Jacques Chirac, sa i et felles utspill tidligere på dagen at de vil slå kreftene sammen for å hindre en krig.

- Burde ventet

Powell mener at de to burde vente til de har hørt rapporten fra våpeninspektørene førstkommende mandag før de tar stilling for eller imot en krig. Ved å allerede nå gå aktivt ut mot maktbruk, mener Powell de viser at de ikke tar trusselen fra Saddam Hussein alvorlig.

- Kanskje de burde vente og se hva inspektørene har å si mandag, sa Powell på spørsmål om hva han mente om det tysk-franske utspillet.

- Det er i hvert fall det USA venter på, sa Powell i et intervju på fjernsynskanalen PBS. Under intervjuet framkom det at Powell helt åpenbart lot seg irritere av den fransk-tyske holdingen.

- Snur ryggen til

- For å si det som det er. Det finnes noen nasjoner i verden som har lyst til å snu ryggen til problemet og late som det ikke finnes, sa Powell.

- De er redd for konsekvensene av å følge opp kravene i resolusjon 1441, som er bruk av makt hvis Irak ikke innfrir, mente Powell. I den aktuelle resolusjonen fra Sikkerhetsrådet heter det at Irak vil stå overfor alvorlige konsekvenser hvis landet ikke etterlever kravene i resolusjonen.

- USA forsto det fullt og helt da vi valgte å følge 1441-stien. Vi håpet på det beste, men forberedte oss på det verste, sa Powell.

(NTB-AFP)