-Forbauset over at noen er forbauset

ELVERUM (Dagbladet): Odvar Nordli, som i 1981 gikk av som statsminister på grunn av sykdom, synes ikke at Bondevik har vært utsatt for spesielt hardkjør verken fra media eller opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv forlot Nordli posten som statsminister i 1981 på grunn av voldsomme hodepineanfall.

- For mitt vedkommende så fikk jeg beskjed om at jeg hadde valget: Enten å ta en lengre sykepermisjon eller å risikere en helse- knekk som jeg måtte bære resten av livet.
Han valgte å hoppe av.
I går ble det kjent at statsminister Kjell Magne Bondevik var sykemeldt, og igjen ble Nordlis avgang et aktuelt tema.

Ikke forbauset

- Er situasjonen et resultat av samarbeidsproblemer i den regjeringen som sitter nå?
- Jeg er forbauset over at noen er forbauset over at dette ble vanskelig. En regjering av disse tre partiene som egentlig ikke har flommet over av enighet tidligere. Med en utrolig smal basis i Stortinget... Å bli forbauset over at dette er vanskelig, den forbauselsen skjønner jeg ikke, sier Odvar Nordli.

Ikke hardkjør

- Og jeg synes heller ikke at Bondevik eller regjeringen har blitt utsatt for noe sterkere kjør verken fra opposisjonen eller media enn andre. Jeg holdt på å si: tvert imot.

- Vi må bare ta til etterretning at vi igjen har fått et eksempel på at selv en statsminister er et menneske av kjøtt og blod. Og det at et menneskes svakheter kan komme til overflaten i form av sykdom, ja, det er noe en må regne med. Så får vi bare se hva som kommer etter hvert.
- Dersom dette bare dreier seg om en ukes fravær, er det ingen grunn til å dramatisere det, sier Nordli.

- Tror du personlig at presset på Bondevik er mindre etter en uke når han vender tilbake?
- Nei, langt ifra. Norsk politikk stopper jo ikke. Jeg holdt på å si tvert imot. Jeg tror at ikke minst regjeringen sjøl er klar over at de står overfor en meget tøff utfordring når de legger fram budsjettet. Nei da, presset blir nok ikke mindre.

- Har du et godt råd til statsministeren i den situasjonen han er?
- Hvis jeg skulle si noe, måtte det være fra min egen erfaring: livet det er så fullt av verdier at selv i perspektiv så vil det å være statsminister bli en liten detalj.

<B>AVDRAMATISERER:</B> - Ingen grunn til å dramatisere dette, sier Oddvar Nordli.