Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbered deg på årets snøsjokk

... i alle fall hvis du bor i øst eller sør.

HUSKER DU I VINTER? Et stort snøfall i januar satte sitt tydelige preg på hovedstaden (og bilførere) tidligere i år. Nå er vi snart i gang igjen. Her fra Treschows gate ved Sagene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
HUSKER DU I VINTER? Et stort snøfall i januar satte sitt tydelige preg på hovedstaden (og bilførere) tidligere i år. Nå er vi snart i gang igjen. Her fra Treschows gate ved Sagene i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Er du klar for vinteren? Ifølge metereologene er det i alle fall på høy tid at du blir det.

I uka som kommer vil vi nemlig få snø flere steder i lavlandet.

- Mange steder kan få snø i uka som kommer. Særlig gjelder dette Østlandet, Telemark og Agder, sier statsmetereolog Siv Dearsley til Dagbladet.

Blir kaldere
Hun kan fortelle at snøgrensa i dag ligger på rundt 500 meter. Men det vil forandre seg flere steder i Norge i de kommende dagene:

- Det ser ut til at temperaturene vil falle markert i løpet av onsdag. Dermed vil nedbøren komme som snø mange steder, sier Dearsly.

Vestlandet, Nord-Norge og Midt-Norge ser ut til å få stort sett oppholdsvær i denne perioden. Dermed holder de seg også unna snøværet.

Men Østlandet, Telemark og Agder må gjøre seg klare for hvite gater.

SPENN PÅ VINTERDEKK: Tett trafikk i snøføyka på E6 ved Skjetten mellom Gardermoen og Oslo fra februar i år. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
SPENN PÅ VINTERDEKK: Tett trafikk i snøføyka på E6 ved Skjetten mellom Gardermoen og Oslo fra februar i år. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer

- Vi har skrevet følgende i langtidsvarselet: «Snø i indre og høyereliggende områder», sier Dearsley.

Bra for skiføret
Det ser ut til å bli mildere igjen på torsdag, men kaldt igjen til helga.

- Temperaturen varierer mye på denne tida av året, og slik vil det også være denne uka, sier statsmetreologen.

For skifolket er dagens værmelding gode nyheter:

- I fjellet kommer all nedbør som snø denne uka. Punktum, sier Dearsley.

Vinterdekk
Nå undrer hun på om folk har tatt lærdom av høstferieturistenes vansker med glatte veier, og har fått på plass vinterdekkene:

SKIFØRE PÅ VEI:  Nå skal det snø i fjellet. Foto: Geir Bølstad
SKIFØRE PÅ VEI: Nå skal det snø i fjellet. Foto: Geir Bølstad Vis mer

- Vi får bare håpe at folk har fått skikkelige dekk på bilene sine. Men vi vet jo at det første skikkelige snøfallet i lavlandet kommer like overraskende hvert år, sier statsmeteorolog Siv Dearsley.

Også Statens vegvesen gir nå treige dekkbyttere et spark bak:

- Av erfaring vet vi at mange venter til det aller siste med å sette på vinterdekk, enten det er med eller uten pigg. Nå er det er ingen grunn til å vente lenger. Vi skal sørge for at vegene holder foreskrevet standard i vinter og så må bilførerne ta ansvar for trygg kjøring, sier sjefsingeniør i Statens vegvesen, Arild Ragnøy.

Her er vegvesenets kjøretips for vinterkjøring:

• Hold avstand til bilen foran. • Er det kø eller tett trafikk så hold plassen din, unngå unødvendig forbikjøring. • Tilpass farten etter vær og kjøreforhold, vis respekt for vinterforhold. • Beregn god tid, ikke kjør etter klokka.

SNØGLAD: Er du blant dem som roper "endelig" når snøen kommer? Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SNØGLAD: Er du blant dem som roper "endelig" når snøen kommer? Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media