Forbered deg på enda dyrere lån

Norges Bank med dårlig nytt i rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Styringsrenten ventes opp: 7,5 prosent vil svi

Norske bedrifter og forbrukere bør være forberedt på dyrere lån framover, selv om uroen i finansmarkedet roer seg.

I rapporten «Finansiell stabilitet» konkluderer Norges Bank blant annet med at Norge påvirkes av finansuro utenlands, men at bankene her i landet er godt skodd for å takle svakere resultater.

De økonomiske utsiktene for Norge er tilfredsstillende, til tross for uro i internasjonale penge- og kredittmarkeder.

- Omgivelsene er blitt mer krevende også for norske banker, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Etter at boligboblen sprakk i USA ble bankene der usikre på både egen og andre bankers evne til å håndtere lån. Det førte til økning i rentene og risikopremiene på lån, noe som fikk ringvirkninger i hele bankverdenen - også i Norge.

Nå ser det ut til å roe seg noe, men Norges Bank mener det er for tidlig å si om finansuroen er over. Og selv om uroen skulle avta, må vi regne med at normale påslag for risiko heretter vil være noe høyere enn før. Dermed bør husholdninger og bedrifter være forberedt på at det kan bli dyrere å låne.

(NTB)

ØKTE RENTER UTEN ØKT STYRINGSRENTE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem lot renten ligge på 5,5 prosent under møtet i mai. Da varslet han mulige økninger i sommer. Bankenes egne renteøkninger kommer på toppen. Foto: Scanpix
ØKTE RENTER UTEN ØKT STYRINGSRENTE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem lot renten ligge på 5,5 prosent under møtet i mai. Da varslet han mulige økninger i sommer. Bankenes egne renteøkninger kommer på toppen. Foto: Scanpix Vis mer
Forbered deg på enda dyrere lån