- Forbered deg på kraftig uvær

Store deler av Norge kan lammes av storm det neste døgnet.

SKALK LUKENE: Det er meldt storm langs kysten av landet fra Sogn og Fjordane til Nord-Norge. Verst går det utover Stad og Kråkenes fyr (på bildet) hvor vinden kan komme opp i orkan styrke. Arkivfoto: Thomas Bickhardt/SCANPIX
SKALK LUKENE: Det er meldt storm langs kysten av landet fra Sogn og Fjordane til Nord-Norge. Verst går det utover Stad og Kråkenes fyr (på bildet) hvor vinden kan komme opp i orkan styrke. Arkivfoto: Thomas Bickhardt/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du uværsbilder? Bruk kartet i til høyre i artikkelen, eller send dem til 2400@db.no eller som mms til telefonnummer 2400.

(Dagbladet): Skalk lukene og hold barna inne, fra i formiddag og det neste døgnet hamres store deler av Kyst-Norge av vind i opptil orkan styrke. Verst går det utover strekningen mellom Sognefjorden og Sunnmøre, hvor det for øyeblikket raser liten storm.

Og verre skal det bli.

- Dette vil i løpet av to til fire timer øke til full storm. Akkurat på Stad kan det godt bli orkan, sier statsmeteorolog Anders Sivle ved Vervarslinga på Vestlandet til Dagbladet.

Årsaken til dagens varsel et lavtrykk i Norskehavet med sentrum mellom Island og Trøndelag.

- Det som skjer nå er at en kaldfront smeller inn i Vestlandet og trekker nordover i natt og i morgen, sier meteorolog Mariann Aabrekk ved Stormgeo til Dagbladet.

Resultatet er elendig vær som potensielt kan lamme fly- og båttrafikk i tillegg til fjelloverganger i store deler av landet fra Sogn og Fjordane til Vest-Finnmark.

Det vil også komme en god del nedbør i form av regn langs kysten og snø og sludd inne i landet. Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

- Vi venter sterk storm ved kysten av Sogn og Fjordane, og svakere i Møre og Romsdal og Trøndelag. I natt blir det sterk storm nord i Nordland, og full storm ved kysten av Troms i morgen, sier Aabrekk.

Meteorologen oppfordrer til forsiktighet i de utsatte områdene.

- Det blir ganske forblåst vær. Spesielt i ytre strøk bør folk kanskje gjøre en del forberedelser og passe på at det ikke ligger løse ting utendørs. Om du beveger deg ute må det gjøres med respekt for naturkreftene, advarer Aabrekk.

Hun får støtte fra statsmeteorolog Anders Sivle ved Meteorologisk institutt.

- Du må selvfølgelig vite hva du gjør. Fordelen i dette tilfellet er at vinden blåser sørvestlig, altså langs kysten. Du skal ikke så langt inn i landet før vinden blir svakere, sier Sivle.

SNART SMELLER DET: Sentrum av lavtrykket ligger i «øyet» i skylaget midt mellom Island og Norge. Satellittbilde: Meteorologisk institutt/EUMETSAT
SNART SMELLER DET: Sentrum av lavtrykket ligger i «øyet» i skylaget midt mellom Island og Norge. Satellittbilde: Meteorologisk institutt/EUMETSAT Vis mer